Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba u MMSU: što spaja umjetnike jadranskih zemalja?

19.11.2014.

19:02

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba "Coexistance" u riječkome Muzeju moderne i suvremene umjetnosti donosi radove albanskih, crnogorskih, talijanskih i hrvatskih umjetnika mlađe generacije.

Putujuća izložba Coexistance: for a new Adriatic Koinè već je bila u Tirani i Cetinju, a nakon Rijeke slijede još Venecija i Bari. Umjetnike iz četiri jadranske zemlje spojio je projekt Europske unije ArTVision, kojim se želi unaprijediti promocija suvremene umjetnosti te razviti suradnju umjetnika putem zajedničkih produkcija, izložbi, radionica i predavanja.

Iz Albanije sudjeluju umjetnici Endri Dani, Sulejmani Fani, Ilir Kaso, Alketa Ramaj i Anila Rubiku; iz Crne Gore Irena Lagator, Igor Rakčević, Jelena Tomašević, Jovana Vujanović i Natalija Vujošević; iz Hrvatske Gildo Bavčević, Fokus Grupa, Ana Hušman, Nika Rukavina i Davor Sanvincenti; iz talijanske regije Veneto Giulia Maria Belli, Chiara Bugatti, Enej Gala, Annamaria Maccapani i Francesca Piovesan, a iz Puglie Dario Agrimi, Sarah Ciraci, Gianmaria Giannetti, Francesca Lopierno i Giuseppe Teofilo

„Umjetnici iz različitih geografskih područja susreli su se s temama kao što su odnosi čovjeka, prirode i tehnologije, mogućnosti zajedništva i prostori utopije, kulturni krajolik današnje Europe i zaboravljeni prostor mora“, rekla je kustosica izložbe Ksenija Orelj, ističući zanimljiv život istih umjetničkih djela u različitim prostorima i zemljama kao posebnu vrijednost ove putujuće izložbe. 

Okupljeno je dvadeset i petero umjetnika, uglavnom mlađe generacije, iz četiri jadranske zemlje koje, iako su različitoga kulturnog konteksta, dijele zajednička iskustva globalizacije, europeizacije i neoliberalizma.

Popratni program izložbe obuhvaća projekcije filma Zaboravljeni prostor Allana Sekule i Noëla Burcha  21. i 22. studenog u 20 sati u Art-kinu Croatia, predavanje njemačkog filozofa Svena Ruckera Morski horizonti 28. studenog u MMSU te radionicu za srednjoškolce Granice u pokretu.   

Hrvatski partneri u projektu su Primorsko-goranska županija i Kanal Ri, vodeći partner u projektu je talijanska regija Puglia, a sudjeluju i regija Veneto, venecijanska Akademija lijepih umjetnosti, Muzej suvremene umjetnosti Pino Pascali, Ministarstvo kulture Crne Gore, albansko Ministarstvo turizma te Akademija umjetnosti iz Tirane.

Otvorenje izložbe je u četvrtak 20. studenoga u 20 sati, a u Rijeci ostaje do 6. prosinca. O izložbi u prilogu Glorije Fabijanić Jelović: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.