Hrvatski radio

Radio Rijeka

Još malo o tome kako je "Don Quijote" s Trsata protjeran u Principij

03.07.2014.

17:15

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za razloge premještanja predstave ''Don Quijote'' s Trsatske gradine na Principij u središtu grada treba pitati redatelja Kokana Mladenovića. Rekao je to riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na današnjoj redovitoj konferenciji za novinare.

Problem je u tvrdoglavosti redatelja koji nije pristao postaviti predstavu na Gradini unatoč tome što su stvoreni uvjeti da se predstava tamo održi, rekao je Vojko Obersnel odgovarajući na pitanje novinara o razlozima premještanja predstave. Gradina ne služi samo tome da bi se on iživljavao sa svojim redateljskim konceptima, rekao je Obersnel, dodajući da je zakupac prostora bio spreman privremeno ukloniti svoju terasu bez naknade, znajući da si time čini štetu, ali nije mogao ukloniti sporni šank postavljen na mjestu gdje je trebala biti scena.

Prihvatili smo sve želje redatelja i osigurali građevinsku dizalicu za scenu, što stoji 24 000 kuna, te bili spremni sagraditi gledalište po cijeni od 80 000 kuna, objasnio je Obersnel, dodajući da se predstava ondje mogla izvoditi uz prilagodbe.

Odgovarajući na isto pitanje jučer tijekom predstavljanja programa Ljeto na gradini, Obersnel je rekao da je spor u tome što je redatelj tražio da se ukloni šank, što je tehnički moguće, ali iziskuje dodatna financijska ulaganja jer je spojen na infrastrukturu. "Smatrali smo da to nije potrebno i da su stvoreni uvjeti da se predstava održi na Trsatskoj gradini", kazao je Obersnel.

Trošak demontiranja svih barova i ostaloga bio bi do 200 tisuća kuna, pojasnio je zakupac Ante Žeželj te dodao da su bili predložili postavljanje kulisa, što je odbijeno.

Predstava Don Quijote po romanu Miguela de Cervantesa, središnji događaj ovogodišnjeg festivala Riječke ljetne noći, premijerno će biti izvedena 5. srpnja na prostoru Principija, odnosno Arheološkoga parka u središtu Rijeke, umjesto na prvobitno planiranoj lokaciji Trsatske gradine.

Intendantica HNK Nada Matošević Orešković na nedavnoj je konferenciji za novinare pojasnila da je zakupac prostora na Gradini postavio golemi šank na mjestu na kojem je trebala biti scena te ga je nemoguće ukloniti, dodavši da zakupac pri tome nije kriv jer je šank postavio sukladno propisima.

Redatelj Kokan Mladenović iz Srbije ocijenio je tada da je grad Rijeka kao zakupodavac napravio "vulgarne kompromise" sa zakupcima prostora te da je riječ o "najbanalnijim političkim odnosima".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.