Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jurjevski krijes gorjet će opet u Liču

22.04.2014.

13:43

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Držeći se one stare po kojoj samo oni koji štuju prošlost imaju puno pravo razmišljati o budućnosti, u Liču su ove godine blagdan mjesnog zaštitnika, sv.Jurja, odlučili obilježiti onako kako se to činilo nekoć davno: jurjevski krijes upaliti bakljama.

Po zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine Lič je imao 504 stanovnika, a danas ih je već tridesetak manje. U Ličkom polju je 1733. godine podignuta crkvica Majke Božje Snježne, a na tom polju sniježilo je usred kolovoza. Sve do danas tisuće vjernika usred toplog, ali na goranskom području uglavnom ugodnog kolovoza, dolaze u polje u miru moliti za sebe i bližnje. Ime Lič spominje se prvi put 1364. godine, dakle pred 650 godina, poprilično prije razvikanijih susjednih Fužina. Školstvo u Liču traje 170 godina, a nakon puno sušnih godina došlo je i do baby booma, pa će mala područna školica u rujnu ugostiti čak devet učenika.

Lič je ponosan na svoju bogatu povijest i zbog toga će tamo večeras u 20 sati biti upaljene brojne baklje. Slijedi šetnja do Vicićeva mosta i potom, a po uzoru na, u davne dane Veliki petak, u novije vrijeme blagdan sv. Jurja, Ličani će upaliti krijes. Zbog prošlog, sadašnjeg, ali i vremena budućeg. Javlja Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.