Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako je "Orašar" postao najpopularniji božićni balet svih vremena

25.12.2014.

19:52

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na kazališnim pozornicama diljem svijeta u prosincu se izvodi slavni balet "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog, no današnja nezaobilazna obiteljska blagdanska kazališna poslastica je na svojoj praizvedbi krajem 19. stoljeća bila pravi promašaj.

Danas jedno od najljepših djela klasične baletne literature, Orašar je najpopularniji balet božićne sezone. Popularnost kod publike neprekidno raste te je to danas najizvođeniji balet u svijetu.

No davnoga 18. prosinca 1892. publika Marijinskog kazališta u Sankt Peterburgu nije bila dirnuta koreografijom slavnoga Mariusa Petipae, "oca" ruskoga klasičnog baleta, i njegova asistenta Lea Ivanova, piše Huffington Post.

Fabula se labavo temeljila na priči njemačkog romantičara Ernesta Hoffmanna Orašar i kralj miševa.

Kritičarima se skladba svidjela, no baletnu su izvedbu i kostimografsko rješenje u svojim osvrtima nazvali "neuvjerljivim, neinspirativnim i dosadnim". Sve u svemu, Orašar nikako nije bio "instant uspjeh", a Čajkovski, koji je preminuo 1893., nije svjedočio njegovoj kasnijoj planetarnoj popularnosti.

Činjenicu da je postao nezaobilazni dio božićnih rituala diljem svijeta, Orašar može zahvaliti ruskome koreografu gruzijskog podrijetla Georgeu Balanchineu, jednom od najvećih koreografa 20. stoljeća, kojeg se smatra utemeljiteljem američkog baleta.

Balanchine je Orašara prvi put postavio 1954., dva desetljeća nakon američke praizvedbe, a njegova je adaptacija odmah postala pravi hit u New Yorku. Od tada do danas, Klara i Drosselmeyer, Orašar i Šećerna vila postali su jednako važan sastavni dio zimskoga blagdanskog panteona kao i Snjegović, Grinč i Rudolf, piše Huffington Post.

Samo na repertoarima hrvatskih pozornica ovog su se Božića našle produkcije riječkoga HNK Ivana pl. Zajca u koreografiji Ronalda Savkovića te Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u koreografiji Dereka Deana. Izvodio se i u HNK-u Osijek kao rekonstrukcija baleta iz 1970. godine, a nezavisni Teatar Aplauz postavio ga je kao mjuzikl u režiji Marka Jurage.

Zagrebačka filharmonija Orašara je izvela u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na predbožićnom koncertu, izvodio ga je i Simfonijski orkestar HRT-a prilikom nedavne predbožićne turneje u Italiji, a u Lisinskome je početkom prosinca s njime gostovao i baletni ansambl Carskoga ruskog baleta.

Orašara u riječkome HNK Zajcu možete ponovno pogledati na Staru godinu, 31. prosinca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.