Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako je to biti pčelica Maja?

28.10.2022.

00:04

Autor: Tatjana Sandalj

Pčelica Maja srela je cvrčka

Pčelica Maja srela je cvrčka

Foto: - / Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Nije lako uzeti lik i motive koji su svjetski popularni već generacijama, kroz knjige, animirane serije i filmove, bojanke... pa od njih odlučiti napraviti "svoju", posebnu priču. A upravo to su učinili riječki lutkari s likovima i motivima romana "Pčelica Maja".

Lako je raditi predstave o kojima dugo razmišljaš, ali pravi je izazov uhvatiti se naslova koji nije tvoj izbor već repertoarna odluka kazališta, priznala je redateljica predstave "Pčelica Maja" u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka Renata Carola Gatica


Odlično je kada pri tom imaš dobar tim suradnika, već povrđen i nagrađivan u ranijim predstavama, a odlično je i kada imaš ansambl koji je željan raditi, istraživati, graditi predstavu od različitih elemenata, govori Gatica. 


Naime, od vrlo jednostavne i čiste tekstualne adaptacije romana autorska ekipa je izgradila lutkarski mjuzikl u kojem su jednako važne lutke s mnoštvom mogućnosti i glumačka igra u smislu dramskog kazališta. 

Dramski jezik mi uvijek pomaže da ispričam priču. Predstava je napravljena jako pedantno, jako profesionalno, jako studiozno.

Renata Carola Gatica

Pčelicu Maju tumači Petra Šarac koja se s Majom nije sretala tijekom odrastanja. Odlučila je zanemariti sve druge medije i držala se teksta kojeg su napisale Ivana Đula i Milica Sinkauz, a onda je Maju prepoznala u sebi. Prepoznala je njenu želju za otkrivanjem i učenjem novoga, isključivost, Majin problem s autoritetom  kojem se ne smije postavljati pitanja...

Pčelica Maja riječkih lutkara u rukama Petre Šarac

Pčelica Maja riječkih lutkara u rukama Petre Šarac

Foto: - / Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Nisam htjela biti, a to je u duhu pčelice Maje, to što su druge pčelice, nego sam htjela biti svoja pčelica Maja.

Petra Šarac

Tijekom izvedbe je na sceni petero glumaca lutkara i svi animiraju nekoliko lutaka. Svi osim Petre koja, kaže prvi put poslije dugo vremena, ima samo jednu lutku kojom se mora baviti. A pčelica Maja ima ruke, hoda, leti, trepće očima... 


I da razbijemo jednu predrasudu o lutkarstvu: nije lutkaru lakše na sceni jer se može sakriti iza lutke. Mlada glumica-lutkarica ističe da je rad s lutkom dvostruki posao u odnosu na dramsku glumu. Iskru lika koju pronađeš u sebi moraš prenijeti na neživi organizam koji ima zadana ograničenja i mogućnosti, pripovijeda Šarac.


Poslušajte razgovor koji smo snimile tijekom priprema za premijeru u petak 28. listopada:

Pčelica Maja: Petra Šarac

Pčelica Maja: Renata Carola Gatica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.