Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kazališna priča koja počinje i završava u publici

15.04.2014.

23:22

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prosvjednici koji su se okupili ispred zgrade Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci uoči praizvedbe kazališne predstave Olivera Frljića ''Aleksandra Zec'' u rukama su držali poruke: Kada će hrvatske žrtve dobiti kazališnu predstavu?. Istim pitanjem Frljić otvara predstavu.

Neke kazališne priče počinju i završavaju na sceni, a Frljićeva priča o Aleksandri Zec počinje i završava u publici: od pitanja Što ste došli gledati?, do završnog pogleda prema gledalištu u kojem možda sjede egzekutori. Između toga obiteljska priča u tri slike. Ogoljeno, jednostavno i čisto, redatelj i autor Oliver Frljić i dramaturg Marin Blažević pitaju sebe i nas što osjeća žrtva prije egzekucije? 

Količina poetičnosti koju je sugerirao moto, a bili su to stihovi poeme Jama Ivana Gorana Kovačića, nije dosegnuta, ali su izbjegli patetičnost, posebno u oblikovanju lika Aleksandre Zec. Mlada glumica Ivana Roščić ostvarila je dojmljivu ulogu te ističe da je dobro ne nasjest na emociju kada je se pronađe u radu na ulozi. Isto tako tu je redatelj koji pazi da sve bude točno, ako izgleda namjerno onda demantiramo sami sebe, zaključila jeUz nju na sceni su Jelena LopatićTanja SmojeIgor Kovač, mladi studenti glume na riječkom sveučilištu Nikola Nedić i Jurica Marčec te četiri dvanaestogodišnje polaznice dramskog studija Zajc i Malik: Jana MileusnićNina BatinićMorana Mladić i Lucija Filičić

Iako se po odzivu političara činilo da je dolazak na predstavu iskaz političkog stava, oni realnije glave u publici ostali su zakinuti za političku kritiku. Mišljenja o predstavi su oprečna. Teatrolog Darko Gašparović misli da je ova predstava, na svim planovima, do sada možda najjači Frjićev projekt i fascinantnim ocjenjuje postupak kojim je redateljsko-dramaturški tandem od misli došao do emocionalne težine koja se prenosi na publiku. S druge strane kritičar Tomislav Čadež očekivao je politički komad. Predstavu ocjenjuje kičastom, ali ne toliko lošom koliko je moglo biti, obzirom na rizičnu temu. Podjelu smatra jako dobrom, a drugi dio s djecom puno boljim od početka predstave.

Svi se slažu u jednom. Aleksandra Zec je predstava posvećena djeci žrtvama rata koja ne znaju i ne razumiju zašto postaju žrtvama. Neke priče u i izvan kazališta nemaju kraja. Poslušajte izjave Ivane Roščić, Darka Gašparovića i Tomislava Čadeža: 
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.