Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kazališno putovanje dr. Dolittla

02.10.2014.

08:16

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Doktor Dolittle bio je uvaženi član zajednice, cijenjeni liječnik s mnoštvom pacijenata među finom gospodom. Pa ipak, nešto ga je razlikovalo od ostalih ljudi - doktor nije mario za novac i volio je društvo napuštenih i bolesnih životinja... Rasplet fantastične i uvijek aktualne priče slijedi u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka gdje premijerom, u 18 sati, večeras otvaraju kazališnu sezonu.

Predstavu Doktor Dolittle prema priči Hugha Loftinga dramatizirao je Matko Botić, režirao je Zoran Mužić, a glazbu je skladao Mate Matišić. Motive i boje daleke Afrike kreacijom lutaka i scenografije evocirao je Saša Jantolek, rasvjetu je oblikovao Sanjin Seršić, a koreografiju je osmislila Karin FröhlichUz Zlatka Vicića u ulozi dr. Dolittla u predstavi igraju Almira Štifanić, Karin Fröhlich, Goran ZelićDavid PetrovićAlex ĐakovićBožena Delaš i Andrea Špindel.

Botić ističe da je Lofting pripovijest o čudnovatom doktoru pisao iz rovova Prvog svjetskog rata te se bijegom u utopističku iluziju odmaknuo od surove stvarnosti koja ga je okruživala. Njegov doktor Dolittle razumije jezike svih životinjskih vrsta svijeta te im pomaže u zdravlju i bolesti, a na putovanju u Afriku doživljava niz avantura koje priču čine dodatno scenski zanimljivom i uzbudljivom.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka organiziralo je likovni natječaj za vrtiće I ja želim biti doktor Dolittle!, a izložba pristiglih dječjih radova bit će u atriju kazališta otvorena u subotu 4. listopada čime obilježavaju Svjetski dan zaštite životinja. U sklopu subotnje popodnevne predstave bit će i kratko predavanje o životinjskom svijetu u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka. Kazališnu priču pripremio je Borna Šmer:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.