Hrvatski radio

Radio Rijeka

Klimt & Micica na novim suvenirima iz riječkog HNK

23.05.2014.

17:51

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kazalište je oduvijek bilo svijet mašte i čarolije, a dio toga magičnog svijeta od sada možemo imati uvijek uz sebe – riječki dizajnerski dvojac Micica osmislio je kazališne suvenire nadahnute baroknim dekoracijama i stropnim slikama Gustava Klimta u riječkom HNK Zajcu.

Kad se sljedeći put udobno smjestite u gledalištu riječkog HNK Zajca, podignite pogled i razgledajte raskošan kazališni strop koji znalcima pruža izvanrednu priču iz povijesti umjetnosti – i čuva tri slike znamenitog majstora secesije, bečkog slikara Gustava Klimta.

Novo riječko kazalište je 1885. godine nastalo prema projektu glasovitih bečkih arhitekata Hermanna Gottlieba Helmera i Ferdinanda Fellnera, koji su u to doba projektirali kazališta u svim većim europskim središtima. Ono po čemu se Rijeka izdvojila od većine ostalih gradova jest odabir tvrtke za unutarnje uređenje kazališta.

Naime, Riječani su dekoriranje nove kazališne zgrade izabrali trojicu dvadesetogodišnjaka iz tvrtke Udruženje umjetnika. Bili su to 22-godišnji Franz Matsch, 21-godišnji Gustav Klimt te njegov 19-godišnji brat Ernst Klimt. Tako je Rijeka prije Beča prepoznala jednog od najvećih dekoratera svoga doba.

Oko monumentalnoga kazališnog lustera šest je ovalnih polja, za koje su Fellner i Helmer predvidjeli da se ispune slikama. Tri od njih – Ratna, Koncertna i Religiozna glazba – potpisuje slavni Gustav Klimt, koji će kasnije postati jedan od začetnika i najvažnijih slikara glasovite austrijske secesije. Njegova slika Poljubac jedna je od najpoznatijih slika uopće.

Na stropu su još alegorije Opereta, Ljubav i Ples koje je izradio Franz Matsch, a je dvije manje slike s po dva anđela te veliku alegoriju Kazalište naslikao Ernst Klimt.  Na vrhu glavnog pročelja zgrade impozantne su figuralne plastike Drama i Glazba poznatoga venecijanskog kipara Augusta Benvenutija.

Sva je ta ljepota nadahnula dvoje riječkih dizajnera, Doris Fatur i Stefana Katunara, da u kolekciju svojih poznatih modnih dodataka Micica uvrste i fragmente riječkoga kazališta nadahnute baroknim ornamentima i Klimtovim stropnim slikama. Od petka 23. svibnja kazališna se Micica - četiri vrste broša/ogrlica s tri motiva -može nabaviti na blagajni HNK Zajca po cijeni od 70 kuna.

Kako izgledaju novi kazališni suveniri pogledajte u našoj galeriji, a poslušajte što nam je o novoj kolekciji rekla dizajnerica Doris Fatur:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.