Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koncert po ukusu mladih rockera i jazzera

29.04.2014.

23:17

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Večer glazbe američkih skladatelja u riječkom HNK Ivana pl. Zajca ponudila je publici zanimljiv program pod vodstvom maestra Igora Vlajnića i s dvoje solista.

Adagio za gudače Samuela Barbera i Koncert za klarinet i orkestar Aarona Coplanda u prvom dijelu, više klasičnog izraza, s izvrsnim solistom, klarinetistom Radovanom Cavallinom zbog kojeg publika nije štedjela dlanove. Izvrsne abažure, čistih tonova u svim registrima i besprijekorne dinamike, Cavallin je pokazao svu raskoš ovoga puhaćeg instrumenta nadahnutom i emocionalnom izvedbom, pa je nakon dugog pljeska publike izveo i efektan dodatak. 

Drugi dio bio je u znaku ritmičnoga Georga Gershwina, primamljivog uhu široke publike. Rapsodijom u plavom predstavila se solistica iz Gruzije, pijanistica Dudana Mazmanishvili, neobičnom izvedbom slobodnoga izraza koju je mjestimice presnažnim puhačima pokrivao orkestar. 

Za kraj, uvijek rado slušan Amerikanac u Parizu u kojemu se čulo da riječki orkestar nema Gershwinova djela često na repertoaru, pa je nedostajao izraženo jaki sinkopirani ritam koji obilježava tog iznimno popularnog američkog skladatelja. 

No publika, koja je sinoć bila u malo drugačijem sastavu no inače na koncertima klasične glazbe – bilo je podosta mladih rokera i jazzera - bila je vrlo zadovoljna izvedbom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.