Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:50 / 07.10.2014.

Autor: Gloria Fabijanić Jelović / Tatjana Sandalj

Koncertna ''Tosca'' otvara riječku opernu sezonu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječku opernu sezonu večeras u HNK Zajc, u 19:30, otvara koncertna izvedba jednog od najpopularnijih djela svjetskog opernog repertoara - opere ''Tosca'' Giacoma Puccinija.

U drami o ljubavi i strasti, o onome što se dogodi s ljudskim životima od jednog popodneva do sljedeće zore, kada se u njih upletu politika i izdaja, pod dirigentskim vodstvom maestra Roberta Homena, u naslovnoj ulozi će nastupiti sopranistica Kristina Kolar.

Pjevajući ulogu Marija Cavaradossija pridružit će joj se talijanski tenor Renzo Zulian, umjesto ranije najavljenog, bolešću spriječenog Domagoja Dorotića. Zulian je svoju pjevačku tehniku usavršavao kod slavnog talijanskog tenora Franca Corellija, a danas redovno nastupa u poznatim opernim teatrima Italije kao što su napuljska opera San Carlo, Teatro Regio u Parmi, Teatro Verdi u Trstu, Teatro Verdi iz Salerna, Puccinijev festival u mjestu Torre del Lago, Teatro Verdi u Bussetu, Teatro Comunale iz Ferrare, Ravene, Piacenze i Modene, a pjevao je i na opernim pozornicama u Austriji, Francuskoj, Španjolskoj, Tajvanu, Japanu...

Scarpiju će pjevati Giorgio Surian, koji se tom ulogom proslavio na pozornicama diljem opernog svijeta i koji se ove sezone pridružuje riječkom Zajcu kao Počasni član opernog ansambla.

Uz zbor i orkestar riječke Opere, ostale uloge pjevat će Siniša Štork, Robert Kolar, Saša Matovina, Dario Bercich i Vanja Zelčić. Poslušajte kako večerašnju izvedbu Tosce najavljuje v.d. direktora Opere Igor Vlajnić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.