Hrvatski radio

Radio Rijeka

Konfliktom i galamom do kandidature za prijestolnicu kulture

02.07.2014.

16:12

Autor: Saša Vuksan / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Treba nam konflikt i galama kako bi u devet preostalih mjeseci Rijeka satavila kvalitetnu prijavu za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine", rekao je pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar na današnjem skupu kojim je započela javna rasprava.

Radni koncept kandidature temelji se  na četiri pojma  - rad, manjine, voda, luka. To je prijedlog stručne skupine, a sada se očekuju dopune ili promjene. U današnjoj raspravi u Art-kinu Croatia predloženi su i pojmovi most, zvončari i granica, kao važni dijelovi riječke povijesti i hrvatske sadašnjosti na rubu Europske unije.

Prijedlog koncepta kandidature izradio je tim stručnjaka kojeg čine Idis Turato, Marin Blažević, Mani Gotovac, Slaven Tolj, Ingeborg Fülepp, Oliver Frljić i Kristian BenićPredložen je i slogan Gledaj more, sadi grad - na engleskom See sea, seed city.

Za devet mjeseci znati će se koja 2 do 3 hrvatska grada idu u finale. Istaknuto je da samo Rijeka priprema ovako široku raspravu koja bi mogla biti vrlo korisna i ako ne prođemo, a u njoj se može sudjelovati i putem e-konzultacija. Nije zaboravljen ni sadašnji trenutak, rečenicom kako je prilično važno da do 2020. netko u riječkoj kulturi i preživi. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.