Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kraljevica: uređenje malog muzeja brodogradnje i ribarstva može početi

23.02.2023.

12:48

Autor: Vladimir Jurić

Nova muzejska zbirka bit će uređena na prvom katu dvorca u Kraljevici

Nova muzejska zbirka bit će uređena na prvom katu dvorca u Kraljevici

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Grad Kraljevica bogate brodogradilišne povijesti uskoro će dobiti muzej brodogradnje i ribarstva, da bi budući naraštaji imali spomen na škver Kraljevica i bogatu povijest ribarstva. Ugovor o radovima s izvođačem je potpisan u srijedu i time je počeo proces uređenja muzeja kojeg Kraljevica zaslužuje.  

Galerija
Dvorac Nova Kraljevica dobit će novi sadržaj, Foto: Goran Kovačić/Pixsell
U prostoru budućeg muzeja, Foto: -/RIPRSTEN

Muzej će biti smješten na prvom katu Dvorca Nova Kraljevica, te će biti opremljen brojnim eksponatima. Pokretač i suinvestitor malog muzeja brodogradnje i ribarstva je Grad Kraljevica, a kako se očekuje, investicija je vrijedna dva milijuna eura. 


"Muzej će biti spomen na brojne generacije Kraljevčana koji su radili u brodogradilištu", naglašava gradonačelnik Dalibor Čandrlić


"Tu je i spomen na ribare, jer, kako je znano, u prošlosti su na području grada Kraljevice bile brojne tunere za ulov tune. Posjetitelji će kroz eksponate, ali i virtualno moći doživjeti bogatu povijest ovog grada", najavio je gradonačelnik.


Kako sačuvati sjećanje na brodogradilišnu tradiciju koju bilježe od 1729. godine te do kraja urediti Dvorac Novu Kraljevicu, poslušajte u razgovoru:

Dalibor Čandrlić o nastavku uređenja dvorca i novoj muzejskoj zbirci

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.