Hrvatski radio

Radio Rijeka

Larí Marí nagrada Kiklop za književne debitantice godine

15.12.2014.

11:56

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu ovogodišnjeg 20. Sajma knjige u Istri u nedjelju su u Puli uručene književne nagrade Kiklop za 2014. godinu u jedanaest kategorija. Nagrada za životno djelo nije dodijeljena, a Kiklopa za debitantsku knjigu godine dobile su Opatijke Larissa Kunić i Marieta Kola za knjigu ''Bez ljubavi i mržnje'' u izdanju nakladničke kuće Ljevak.

Za urednicu ili urednika godine nagradu je dobio Kristijan Vujičić, Naklada Ljevak, a za prozno djelo godine Kiklop je posthumno dodijeljen Mirku Kovaču za knjigu ''Vrijeme koje se udaljava: roman-memoari'', u izdanju Frakture.

Knjiga dviju Opatijki potpisana pseduonimom Larí Marí ''Bez ljubavi i mržnje'' u samo je dva mjeseca nakon objavljivanja postala hit - ušla je među pet najčitanijih u Hrvatskoj po ljestvici u HTV-ovoj emisiji ''Pola ure kulture''. S dobitnicama prvog opatijskog Kiklopa, Larissom i Marietom, razgovarala je Blanka Uzelac. Poslušajte razgovor: 

Kiklopa za pjesničku zbirku godine osvojila je Irena Vrkljan za zbirku ''Koračam kroz sobu'' u izdanju Naklade Ljevak. Za znanstvenu knjigu godine Kiklopa je osvojio Boris Senker za knjigu ''Uvod u suvremenu teatrologiju II''.

Kiklopa za knjigu godine za djecu i mladež dobili su Silvija Šesto (tekst), Davor Šunk (fotografija) i Ana Šesto (ilustracija) za knjigu ''Palac Sim palac Tam'', dok je nagradu za prevoditelja godine dobio Mate Maras za knjigu Johna Miltona ''Izgubljeni raj'' u izdanju Školske knjige. Više o dobitnicima Kiklopa dostupno je ovdje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.