Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lokvarski kalendar predviđa blagu zimu i dugo toplo ljeto

30.12.2014.

13:25

Autor: Josip Krmpotić, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga "Ljubitelji lokvarskih starina" i ove godine priprema Lokvarski kalendar koji predviđa kakvo nas vrijeme očekuje u sljedećoj godini. Kako se čini - zima će biti blaga, ljeto toplo i suho, a onda dalje - tko zna...

Na temeljima i iskustvima starijih generacija lokvarska prognoza priprema se od 1990. godine. Na njoj radi četvoro ljudi, kombinacija mladosti i iskustva. Tijekom 12 dana, od Svete Lucije do Badnjaka, prati se vrijeme i tako, uz tzv. brojenice, slaže vremenska prognoza za sljedećih 12 mjeseci.

Prema ovogodišnjem Lokvarskom kalendaru, siječanj će donijeti blago vrijeme, s dosta kiše i susnježice i magle. Slično će se nastaviti i do polovice veljače, a onda slijedi suho i vedro proljeće. Ljeto će, predviđaju Lokvarci, biti suho, sunčano i toplo. Prvi snijeg očekuje se u studenome, a nakon toga još jedan vrlo blagi prosinac.

Na Lokvarskom kalendaru, koji se izdaje od 2007. i za koji postoji interes i daleko izvan Gorskoga kotara, naći će se ove godine 12 najboljih proizvoda Ljubitelja lokvarskih starina. Najuspješniji su u tkanju, pa će na kalendaru, među ostalim, biti slike tepiha, torbi, kruharica (vrećica za kruh), vrećica za ljekovito bilje...

O najnovijem uratku i svim ostalim aktivnostima udruge Ljubitelji lokvarskih starina, s njezinom je predsjednicom Mirjanom Pleše razgovarao Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.