Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lovorov list iz rimskoga doba - novi riječki suvenir

24.01.2014.

17:09

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U kolekciji riječkih suvenira, od čokolade do Morčića ili umjetnički oslikanih kišobrana, uskoro će se naći još jedan - replika rimskoga listića nađenog tijekom arheoloških istraživanja u Starome gradu pri uređenju trga na mjestu nekadašnjega rimskog principija.

U nizu artefakata pronađenih na tome arheološkom lokalitetu u središtu grada, pronađen je i listić iz 3. stoljeća za kojeg se pretpostavlja da je dio brončanoga lovorovog vijenca koji se tada običavao polagati na statue.

U gradskoj upravi došli su na ideju da bi upravo taj listić mogao postati motiv novoga riječkog suvenira i trebalo je pronaći način za izradu njegove replike. S obzirom na prethodna potignuća Svena Maričića, koji je 3D tehnologiju i biokompatibilne materijale već primjenjivao u medicini, pokušalo se napraviti repliku vrijednoga arheološkog nalaza pomoću 3D printera i – uspjelo!

Građani će repliku brončanoga listića prvi put uživo moći vidjeti sredinom veljače, prilikom svečanosti otvorenja Trga Julija Klovića, na mjestu nekadašnjega rimskog principija.

Lea Domijan Fišter razgovarala je s mladim riječkim znanstvenikom Svenom Maričićem, pionirom 3D printanja u Hrvatskoj, te ravnateljicom gradske Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Nikolinom Radić Štivić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.