Hrvatski radio

Radio Rijeka

''Magazinu'' riječke knjižnice međunarodno priznanje

20.01.2014.

09:58

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodna organizacija EIFL Electronic Information for Libraries nagradila je Gradsku knjižnicu Rijeka za kreativnu upotrebu informacijske i komunikacijske tehnologije. Nagrađen je ''Magazin'' o knjigama, kulturi i kreativnosti, online magazin kakvog u Hrvatskoj ima samo riječka knjižnica.

U obrazloženju nagrade istaknuto je da projekti kao što je Magazin GKR-a snažno podupiru kreativnost lokalne zajednice, pružaju jedinstvenu potporu mladima i obogaćuju medijsku scenu.

EIFL je međunarodna neprofitna organizacija sa sjedištima u Amsterdamu i Rimu koja djeluje pod motom znanje bez granica. Najprije su se bavili kvalitetnijim korištenjem modetnom tehnologijom u knjižnicama, a danas su djelatnost proširili na jačanje kapaciteta knjižnica za edukaciju, učenje, istraživanje i održivi razvoj zajednice. Trenutno su im partneri knjižnice iz 60 zemalja.

Magazin GKR-a nastao je radi aktiviranja stvaralačkih, a ne samo servisnih kapaciteta knjižnice, iskorištavanja suvremenih tehnologija te maksimalne otvorenosti korisnicima i javnosti. U kreiranju sadržaja sudjeluju knjižničari riječke knjižnice, ali i njihove kolege iz drugih gradova i iz susjednih zemalja regije. Posebnu pozornost posvetili su literaturi za djecu koji je inače zanemaren u hrvatskom medijskom prostoru. Uz sve sadržaje što ih objavljuju u Magazinu intenzivno su aktivni i na društvenim mrežama, a rezultat je maksimalno otvorena i pristupačna narodna knjižnica. Zavirite na Magazin ovdje.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.