Hrvatski radio

Radio Rijeka

Maks Peč slavi 100. rođendan

13.01.2014.

08:22

Autor: Larissa Smokvina / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki fotograf Maks Peč danas slavi stoti rođendan. U galeriji "Principij" već je otvorena jedna izložba "Maks Peč, počasni član Fotokluba Rijeka", a večeras, u 19 sati, u Muzeju grada Rijeke bit će otvorena izložba i predstavljena knjiga Peču u čast.

Stoti rođendan slavi zaljubljenik u fotografiju, školovani graditelj, aktivni sportaš, sudionika događaja koji su obilježili riječku povijest - Maks Peč. U galeriji Principij izložene su njegove fotografije iz ciklusa More s kraja pedesetih godina prošloga stoljeća te novije fotografije pod nazivom Kontemplacije koje je snimio kao 95-godišnjak. Naziv izložbe čiji je autor Borislav Božić je ''Maks Peč, počasni član Fotokluba Rijeka''. Naime, Maks Peč prvi je put izlagao za Fotoklub Sušak još 1940. godine. Fotoklub Rijeka sljednik je Fotokluba Sušak, a Peč je njegovu radu najaktivnije pridonosio krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Slavljenik nažalost nije bio na otvorenju izložbe u subotu jer se nije osjećao dobro, ali se svi nadaju da će biti bolje danas kada se u Muzeju grada Rijeke otvara izložba Maksovih sto godina. Bit će predstavljena i knjiga Maks Peč, radoznali promatrač, nakladnika Riječke nadbiskupije.

Muzej grada Rijeke još je 2002. godine priredio izložbu fotografija Maksimilijana Peča kojom su predstavili izbor iz njegova cjelokupnog fotografskog rada. Autor je osobni fundus upravo bio donirao Muzeju, a za izložbu je pripremljena retrospektiva od četrdeset fotografija, crno-bijelih i u koloru, snimljenih od 1950. do potkraj 1970.-ih. I ovoga puta Muzej predstavlja četrdeset radova, no ovoga je puta naglasak na pedesetim godinama i najboljim radovima, isključivo crno-bijelim. Naime, malo je riječkih fotografa toga razdoblja s opusom sačuvanim u obimu Pečove donacije.

Gotovo je zarazna fascinacija Pečovom pronicljivošću i sposobnošću uočavanja, njegovim poletom i optimizmom, piše ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović i tumači foto-dokumentarni dodatak izložbi: Čovjek koji je nadživio nekoliko država, koji je preživio dva svjetska te pokoji nacionalni i lokalni ratni sukob, čovjek koji je s optimizmom dočekao i puno stoljeće svoga života, zaslužuje da ga saslušamo kada govori o svojemu životu. Njegov život, sažeto predočen na deset prigodnih panoa, predočen je izvacima iz obiteljskoga albuma i popraćen komentarima kojima sam Peč govori o stotinu upravo minulih godina i tajni vlastite dugovječnosti.

O Maksu Peču Nina Deranja razgovarala je s Brunom Lončarićem i Danijelom Delongom:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.