Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni dan jazza u Rijeci

30.04.2014.

11:22

Autor: Ivica Vrkić / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadnji dan travnja je Međunarodni dan jazza. U Hrvatskoj se ove godine obilježava po prvi put, a domaćin proslave je Rijeka.

Uz predavanja i tribine o sadašnjosti i budućnosti jazza, bit će i žive svirke na Korzu te u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova. 

Poslijepodne će u HKD-u na Sušaku biti otvorena izložba radova učenika riječke Škole primijenjene umjetnosti te održana tribina Je li jazz mrtav? 

Vrhunac obilježavanja Međunarodnog dana jazza je večerašnji koncert u HKD-u na kojemu će, zajedno s jazz profesionalcima, nastupiti učenici Glazbene škole I.M.Ronjgova. Početak je u 20 sati, a ulaz je besplatan. 

Za ovogodišnje svjetsko središte izabrana je japanska Osaka, grad poznat kao japanska 'meka' jazza dvadesetih godina prošlog stoljeća, koji i danas ima važnu ulogu na japanskoj jazz sceni. Na večernjem 'all star' koncertu u Casle Parku u Osaki, koji će se uživo prenositi na internetu, nastupit će mnogi svjetski priznati glazbenici.  

UNESCO je 30. travnja proglasio Međunarodnim danom jazza na inicijativu legendarnog američkog pijanista Herbieja Hancocka, UNESCO-vog ambasadora dobre volje, na Općoj skupštini UN-a u listopadu 2011.

O Međunarodnom danu jazza u Rijeci Ivica Vrkić razgovarao je s Lelom Kaplowitz:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.