Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Suočavanjem do ljepote

04.05.2014.

23:29

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kontroverzni projekt Romea Casteluccia ''O konceptu lica sina božjeg'' publika Međunarodnog festivala malih scena Rijeka ocijenila je s 4,20. Pred renesansnim prikazom Isusova lika odvijao se prizor svakodnevna doslovnog tjelesnog rasipanja jednog starca. Prestava koja snažno djeluje vizualno, auditivno, alfaktivno i misaono.

Riječ je o projektu koji je poslije premijere bio medijski isproblematiziran kao slučaj kazališta protiv vjere. Obzirom da platno na koje se projicira Isusov lik biva poderano, a ispod se ukazuje natpis You are not my shepherd - Ti nisi moj pastir doista biste mogli pomisliti da je o kakvom anti- programu riječ. Ali je predstava daleko od jednostavne, a koncept izmiče jasnoj definiciji, obzirom da je sve, kako reče jedan od glumaca Sergio Scarlatella, u očima gledatelja, svakog ponaosob.

U razgovoru poslije predstave selektor Bojan Munjin istaknuo je mišljenje da jedino temeljem suočavanja s boli, starošću, traumama raznih vrsta, umiranjem, čovjek ima šansu doći do ljepote.

Večeras će u 20 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku biti riječi o traumama žena. One su trpjele je predstava od sedam istinitih priča žena koje su ubile muževe, ljubavnike ili siledžije i zbog toga odrobijale. Produkciju Beogradskog dramskog pozorišta režirao je Boban Skerlić koji uz Milenu Depolo potpisuje i tekst.

Radio Rijeka medijski je pokrovitelj Međunarodnog festivala malih scena Rijeka već 21. godinu. Kroniku priprema Tatjana Sandalj: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.