Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mladi finski dirigent Ville Matvejeff oduševio prepuni HNK Zajc

27.11.2014.

09:09

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najavljen kao koncertni događaj sezone, predstavljanje gosta- dirigenta sezone, mladog Finca, Ville Matvejeffa, sinoć je doista u potpunosti potvrđen pred prepunim gledalištem HNK Zajca.

Zanimljiv početak u najavi finskoga dirigenta koji se publici obratio dosta dugačkim tekstom na hrvatskom jeziku, a kojim je iskazao svoje oduševljenje boravkom i radom u Rijeci te najavio program koncerta. 

Izvedba je krenula hrvatskom praizvedbom djela EXPO suvremenoga finskog skladatelja Magnusa Lindberga zvučne orkestracije da bi se pretopila u prekrasan Prokofjevljev 1. koncert za violinu i orkestar u D-duru, u kojem je punom snagom sjajne tehničke izvedbe, čistih visina te sigurnih poteza gudala zasjao Riječanin, violinist Marco Graziani

Publika je oduševljeno izmamila mali solistički violinski dodatak. U drugom dijelu koncerta očarao nas je maestro Ville Matvejeff, dirigent prepun energije, glazbenik koji zaista "živi" glazbu i koji sve svoje emocije prenosi na orkestar iz kojeg je sinoć izvukao maksimum iskrenog muziciranja, profinjeno izrađene dinamike i čistih tonova, posebno korpusa limenih i drvenih puhača. 

Svi su izvođači predano i ritmički vrlo uigrano publici poklonili svoj doživljaj bogate Sibeliusove 1. simfonije u e- molu. Pljesak nije završavao, pa je ponovljen dodatak iz izvedene simfonije. 

Uzvici hvale prezadovoljne publike dugo su trajali, a rezonantne kutije naših duša bile su prepune glazbe. Poslušajte dojmove publike:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.