Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mladi Ville Matvejeff iz Finske dirigira u riječkom HNK-u

24.11.2014.

16:36

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnji gost dirigent sezone u riječkom HNK-u je mladi Finac Ville Matvejeff. Njegov inauguracijski koncert na programu je ove srijede, 26. studenoga, a već u subotu 29. studenoga ravnat će koncertom mladih opernih solista i njihovih mentora.

Šarar: Nema govora o gašenju Opere     Pročelnik gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar demantirao je kuloarske priče o namjeri gašenja riječke Opere. Rekao je da će se raditi na daljnjem podizanju kvalitete i odgovornosti opernog ansambla, kao i na jačanju potencijala orkestra i zbora kao zasebnih jedinica.

Jedna od novosti koje je uvela nova uprava Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci na čelu s Oliverom Frljićem jest i gost dirigent sezone. Prvi gostujući dirigent u riječkom HNK-u je mladi Finac Ville Matvejeff koji će u srijedu 26. studenoga održati svoj inauguracijski koncert na kojem će kao solist nastupiti mladi Riječanin violinist Marco Graziani.

Tri dana kasnije, u subotu 29. studenoga, Matvejeff će dirigirati i gala koncertom mladih opernih solista Nova generacija. S mladim pjevačima nastupit će i njihovi mentori Dunja VejzovićVlatka Oršanić i Giorgio Surian. Bas Surian proteklog je tjedna postao stalni član riječke Opere u statusu nacionalnog prvaka i vrlo je sretan što se nakon četrdeset godina vratio u kazalište u kojem je započeo njegov put na poznate svjetske pozornice.

Gost dirigent, 28-godinji Finac Ville Matvejeff, do sada se potvrdio kao izniman glazbenik višestrukog talenta. Dirigirao je na šezdesetak velikih europskih koncerata s poznatim orkestrima, a svoj je operni debi ostvario 2011. godine Purcellovom operom Fairly QueenS gostom dirigentom te ravnateljem Opere Marinom Blaževićem i Giorgiom Surianom razgovara Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.