Hrvatski radio

Radio Rijeka

MMSU: Tranzicijske muke tvornice i radnika

11.09.2014.

15:09

Autor: T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Izložba je odraz same tvornice, vremena za koje nismo sigurni da je prošlo, prostora za kojeg nismo sigurni da je stvaran, proizvodnje za koju nismo sigurni da postoji, slike propadanja, a zapravo pulsirajućeg življenja i nove nade", stoji u najavi izložbe T.U.P. u riječkome MMSU.

U svom umjetničkom radu od 2006. godine do danas Marijana Vukić Pende bavi se posljednjom dubrovačkom tvornicom – T.U.P. ili Tvornica ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda. Pitanja o vrijednosti rada i materijala od kojeg radnici stvaraju, teškoće kroz koje prolazi tvornica u vrijeme poraća i tranzicije, borba za opstanak proizvodnje – sve su to pitanja kojima se bavila Vukić Pende.

Umjetnica je svakodnevno boravila u pogonu tvornice i recikliranjem odbačenoga tvorničkog materijala, koristeći tvorničke potencijale, pretvarala ga u skulpture i objekte. Radnici su je pri tome podržali i podijelili svoja iskustva, što je zabilježeno u videoradu koji donosi priču jednog od starijih radnika u tvornici. Njegovo osobno iskustvo ujedno je i priča o sudbini tvornice i radnika čija je egzistencija s njome povezana.

Izložba T.U.P. prvotno je bila postavljena u Kući Bukovac u Cavtatu, a riječka je publika ima priliku vidjeti u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti do 28. rujna. Otvorenje je večeras u 21 sat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.