Hrvatski radio

Radio Rijeka

Monodrama "Kurva" Vedrane Rudan na sceni Zajc off

13.02.2014.

13:23

Autor: Ivica Vrkić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nastala po tekstu Vedrane Rudan, monodrama "Kurva" novi je premijerni naslov Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, što će se u izvedbi Olivere Baljak prikazivati na komornoj Zajc off sceni u dvorani Filodrammatice na Korzu.

Tekstove Vedrane Rudan, objavljene kao zbirka kolumni pisanih za tjednik Nacional, za kazališnu je scenu adaptirao i režirao Zijah Sokolović, a glavnu i jedinu ulogu tumači Olivera Baljak. U tekstovima koji su poslužili kao podloga predstavi, Vedrana Rudan bavi se svojim stalnim temama kao što su nasilje nad ženama, mačizam i primitivizam, odgoj djece, nametnuti obrasci ponašanja u konzervativno-tradicionalnom društvu, siromaštvo i politička korupcija te kult mladosti i ljepote nametnuti kroz medije.

Rad na predstavi trajao je oko šest mjeseci, s obzirom na veliku količinu teksta kojeg nije moguće usvojiti u kratkom vremenu, a glavni lik monodrame je žena koja se prisjeća svog života do 60. godine i razmišlja o onome što je dalje čeka.

Premijerna prikazivanja Kurve na rasporedu su u četvrtak 13. i petak 14. veljače u 19:30 sati, a reprizna idućega tjedna. Priču je pripremio Ivica Vrkić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.