Hrvatski radio

Radio Rijeka

''Muzeji zajedno'' - jedan od prvih pogleda na Tvornicu papira

31.12.2014.

10:34

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

''Muzeji zajedno'' je projekt u kojem je umreženo sedam muzeja u Primorsko-goranskoj županiji. Osim što međusobno surađuju, prodaju i zajedničku ulaznicu koja vrijedi 48 sati. Utorkom u programu Radio Sove te srijedom u 10:45 i subotom u 13:45, po jednu ulaznicu dobit će i slušatelj Radio Rijeke.

50 kuna vrijedi obiteljska ulaznica, pojedinac plaća jedinstvenu ulaznicu vrijednu 30 kuna, a umirovljenici samo 10 kuna. Umreženi muzeji su: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja sa zbirkama u Dobrinju i Kastvu, Prirodoslovni muzej sa zbirkom u Brodu na Kupi, Muzej Grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Hrvatski muzej turizma u Opatiji, Muzej grada Crikvenice i Ustanova Ivan Matetić Ronjgov u Viškovu. Svi objekti otvoreni su svakoga dana od 9 do 20 sati.

Kakve zanimljivosti vam nude, muzeji otkrivaju u suradnji s Radio Rijekom, utorkom u programu Radio Sove te srijedom u 10:45 i subotom u 13:45!

A. C. Mayr – Jakob Alt: Pogled na tvornicu papira

  Tvornica papira 1830.-ih 

Ovo je jedna od tri litografije Rijeke izložene na Akvizicijama 2010. – 2014. Litografije su nastale 1830.-ih godina. Naručio ih je riječki tiskar Antonio Karletzky, prema akvarelima C. von Meyra iz 1831./1832. Izradio ih je Jakob Alt, a tiskane su u Beču u tiskari Mansfeld & Comp.

Na litografiji je u prvom planu prikazana Tvornica papira na obali Rječine. U pozadini se s lijeve strane vidi kanjon Rječine, a s desne se uzdiže Trsat s Gradinom na vrhu. Uz obronke kanjona vijuga Lujzijana, izgrađena početkom 19. stoljeća. Zanimljiva je jer prikazuje jedan od glavnih simbola riječke industrijske povijesti, Tvornicu papira, u doba kada je tek počinjala raditi.

Proizvodnju papira u Mlinu Lučice na lijevoj obali Rječine pokrenuo je 1823. godine Andrija Ljudevit Adamić. Papir se u to doba izrađivao ručno, od starih krpa. Međutim, zbog nedostatka iskustva u proizvodnji papira i potrebe za velikim ulaganjima u modernizaciju i širenje proizvodnje, Adamić je manufakturu 1827. godine prodao engleskom poduzetniku Walteru Craftonu Smithu.

Smith se udružio s francuskim trgovcem Charlesom Meynierom te je nova tvrtka, Smith & Meynier registrirana u Rijeci 1829. godine. Smith i Meynier su odmah krenuli s velikim ulaganjima i snažnim razvojem tvornice. Nabavili su nove strojeve za proizvodnju papira i doveli engleske inženjere koji su poznavali posao.

Već 1833. godine za tvornicu je nabavljen parni stroj, prvi u jugoistočnoj Europi, te je tvornica proizvodila dovoljno papira ne samo za izvoz u europske zemlje, već i u Sjevernu i Južnu Ameriku, Indiju i zemlje Levanta. Krajem 1835. godine, tvornica je raspolagala s 14 zgrada i u njoj je radilo 140 radnika. Na Prvoj industrijskoj izložbi u Beču 1835. godine osvojili su srebrnu medalju za kvalitetu proizvoda.

Još zanimljivih muzejskih priča možete pronaći u našem arhivu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.