Hrvatski radio

Radio Rijeka

''Muzeji zajedno'' - što nude?

23.09.2014.

09:39

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

''Muzeji zajedno'' je projekt u kojem su umrežena četiri muzeja u Primorsko-goranskoj županiji. Osim što će međusobno surađivati, prodaju i zajedničku ulaznicu koja vrijedi 48 sati. Utorkom i srijedom u 10:45, po jednu ulaznicu dobit će i slušatelj Radio Rijeke.

50 kuna vrijedi obiteljska ulaznica, pojedinac plaća jedinstvenu ulaznicu vrijednu 30 kuna, a umirovljenici samo 10 kuna. Umreženi muzeji su: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja sa zbirkama u Dobrinju i Kastvu, Prirodoslovni muzej sa zbirkom u Brodu na Kupi, Muzej Grada Rijeke i Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Svi objekti otvoreni su svakoga dana od 9 do 20 sati.

Kakve zanimljivosti vam nude, muzeji otkrivaju u suradnji s Radio Rijekom, utorkom i srijedom u 10:45! 

Stojeći sat (nepoznat autor, Njemačka, 18./19. st.)

Iako je njihova uporaba u prošlosti bila raširena, sačuvan je mali broj satova s drvenim mehanizmom. Jedan takav sat, datiran u posljednje razdoblje njihove proizvodnje, čuva se i u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.


Satovi s drvenim mehanizmima izrađuju se u južnoj Njemačkoj od druge polovice 14. stoljeća. U početku su se upotrebljavali u samostanima kao jednostavne budilice s jednom kazaljkom i zvonom, a postupno i u crkvama, gradskim vijećnicama i dvorcima njemačkoga plemstva. Do kraja 16. stoljeća jednostavne drvene satove imala su imućnija kućanstva diljem Europe.

Iako ih je većina bila proizvedena u Njemačkoj, najstariji sat s drvenim mehanizmom postavljen je u Gradskom tornju u belgijskom gradu Gentu 1376. Drveni satni mehanizmi - zbog nemogućnosti izrade sitnih dijelova te zbog nemogućnosti mehanizacije takve proizvodnje - prestaju se proizvoditi sredinom 19. stoljeća. 

Kućište sata koji se čuva u Muzeju vijencima je podijeljeno na tri superponirane cjeline: bazu, trup i atiku. Na tri strane baze i trupa, unutar drvenog kostura, umetnute su slike pejzažne tematike. Na slikama se s prednje strane nalaze prorezi kako bi se mogli vidjeti pomični dijelovi kojima upravlja mehanizam sata.

Kroz dva se pravokutna otvora na donjoj slici očitavaju dani u tjednu i datum, a kroz segmentni otvor na gornjoj slici vidi se kazaljka s brojem koji označava sate, i koja se kreće duž otvora pokazujući minute. Unutar atike smještena je kugla koja pokazuje dan i noć. Stražnju stranu kućišta zatvaraju drvena vrata, iza kojih je smješten drveni mehanizam s pogonom na utege. Mehanizmu nedostaju zaprečnica, njihalo i zupčanik.

Još zanimljivih muzejskih priča možete pronaći u našem arhivu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.