Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na Trsatu pronađena do sad nepoznata freska

02.04.2014.

16:18

Autor: Nataša Papić Krešić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vrijedna freska iz 19. stoljeća otkrivena je pri najnovijem bojanju Svetišta Majke Božje Trsatske, duž svoda i zidova kapele sv. Antuna Padovanskog.

Već je postalo uobičajeno da se tijekom uređenja Svetišta Majke Božje Trsatske u Rijeci otkrije neka vrijedna umjetnička znamenitost. Pri najnovijem bojanju svetišta starog sedam stoljeća, restauratori su naišli na vrijednu fresku iz 19. stoljeća.

Sve se otkrilo zbog sondiranja uoči bojenja. Velika slika, protegnuta duž cijelog svoda i dijela zidova kapele sv. Ante Padovanskog prikazuje Bogorodicu s djetetom, a djelo je furlanskog slikara FantonijaKapelica je oslikana 1863. godine, a stručnjaci tvrde da je riječ o složenome fresco osliku. Sljedeći korak je njegova restauracija.

Inače, trsatsko bi svetište uskoro trebalo zasjati u novom ruhu. Crkva je do sada bojana tri puta, a nije isključeno da konzervatore na Trsatu, ispod stare žbuke, čekaju i nova iznenađenja. Poslušajte prilog Branke Malnar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.