Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nagrada hrvatskoga glumišta: pet "riječkih"

24.11.2014.

23:39

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pet nominacija i tri Nagrade hrvatskoga glumišta za predstavu ''Amerika'', koprodukciju HNK Ivana pl. Zajca i GDK Gavella. Struka je nagradila i Damira Kedžu za najboljega mladog umjetnika u kategoriji mjuzik / opereta te Aleksandru Mišić za najbolje plesno umjetničko ostvarenje u predstavi ''Hermafroditi duše'' koreografa Žaka Valente.

Nagrada hrvatskoga glumišta, utemeljena 1992. godine, dodjeljuje se u čitavom nizu kategorija. Sinoć na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu nagrade za životno djelo dobili su Špiro Guberina za područje dramskih umjetnosti i Nevenka Petković Sobjeslavski za umjetničko djelovanje u području operete i mjuzikla.

Najbolja predstava hrvatskoga glumišta su Tri sestre A. P. Čehova u režiji Slobodana Unkovskog, produkcija GDK Gavella iz Zagreba.

Koprodukcijski projekt HNK Zajc i GDK Gavella ''Amerika'' Franza Kafke, što je premijerno odigran najprije na riječkoj pozornici, bio je nominiran u čak pet kategorija. Nagradu je dobio Goran Ferčec za dramaturgiju, Živko Anočić za ulogu Karla Rossmanna u kategoriji najboljega glumca te Janusz Kica za režiju predstave.

Damir Kedžo nagrađen je za ostvarenje mladih umjetnika u dobi do 30 godina u mjuziklu / opereti, za ulogu Biskupa u predstavi Crna kuća – mjuzikl u boji u produkciji B GLAD i Udruge KiP.

Hermafroditi duše, koprodukcija Zagrebačkog plesnog centra i Hrvatskog kulturnog doma, koreografa i producenta Žaka Valente, nije nagrađena kao najbolja plesna predstava, ali je Aleksandra Mišić nagrađena za najbolje plesno umjetničko ostvarenje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.