Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:04 / 22.07.2014.

Autor: B. Kanazir

Nagrađivani dokumentarci ekskluzivno u Art-kinu Croatia

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga UKUS i praški Institut dokumentarnog filma i ove godine zajednički organiziraju jednu sesiju radionice autorskog dokumentarnog filma Ex Oriente Film + REFINERI. Uz radni dio radionice namijenjen profesionalcima, riječka publika može u Art-kinu Croatia vidjeti dokumentarce koji do sada uglavnom nisu igrali u Hrvatskoj.

U programu za javnost bit će prikazan pobjednik lanjskog Berlinalea, film Epizoda u životu berača željeza Danisa Tanovića koji će predstaviti producentica filma Amra Bakšić Čamo. U Rijeci premijerno gledamo i nekoliko filmova i videa poznate sarajevske vizualne umjetnice Šejle Kamerić, svoje će dokumentarce predstaviti i litvanski kandidat za Oscara redatelj Audryusa Stonysa, a malu ali sjajnu selekciju za Rijeku je odabrao direktor međunarodnog festivala dokumentarnog filma FID Marseilles Jean-Pierre Rehm.

Film Danisa Tanovića dobio je na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu nagradu žirija, nagradu za najboljeg glumca te nagradu ekumenskog žirija. Romska obitelj živi daleko od urbanih centara Bosne i Hercegovine. Otac Nazif skuplja metal starih automobila radi prodaje. Majka Senada čisti kuću, kuha i brine se za njihove dvije kćeri. Jednog dana osjeti oštru bol u trbuhu. U bolnici joj kažu da nešto nije u redu s djetetom koje nosi te da mora hitno na operaciju. Međutim, Senada nema zdravstveno osiguranje, a kako operacija košta više nego što ova obitelj može priuštiti, upravitelj bolnice odbija je liječiti.

Što se sve događa na ovogodišnjem Ex Oriente Film + REFINERI možete provjeriti na njihovim internetskim stranicama, kao i na stranicama Art-kina Croatia u kojem se prikazuju filmovi za građanstvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.