Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najavljen 21. Festival malih scena u Rijeci

14.03.2014.

14:33

Autor: Nina Deranja / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Devet predstava iz Slovenije, Srbije, Litve i Hrvatske u okviru 21. Festivala malih scena igrat će se na četiri gradske lokacije od 30. travnja do 8. svibnja. Zajednička tema su ''Strahovi i nade novog vremena'', a ulaznice ćete moći rezervirati od ponedjeljka 17. ožujka.

Festival otvara predstava Zločin i kazna Kazališta Gavella iz Zagreba u režiji Zlatka Svibena. Slijede drama Dok nas smrt ne razdvoji Mire Furlan realizirana u Radionici integracije u Beogradu kao redateljski prvijenac Predraga Mikija Manojlovića i Dovde se prostire šuma SNG Drame iz Maribora u režiji Nataše Matjašec Rošker. Na programu su i Beckettova Krappova posljednja vrpca redatelja Oskarasa Koršunovasa u izvedbi Vilnius City Theatre iz Litve, kontroverzna talijanska predstava Societas Raffaello Sanzio iz Cesene Romea Castelluccija O konceptu lica Sina Božjeg i predstava Beogradskog dramskog pozorišta One su trpjele redatelja Bobana Skerlića. Oliver Frljić će sudjelovati na festivalu svojom inačicom Hamleta u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, Pozorište Boško Buha iz Beograda nastupit će s Nušićevom Gospođom ministarkom u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a festival zaključuje Othello Mestnog gledališča Ljubljana redatelja Jerneja Lorencija.

Strahovi i nade novog vremena zapravo su slika vremena krize, rubnih ljudskih sudbina i prošlosti do koje više nikom nije stalo u doba deklarativne vladavine sofisticirane tehnologije, zdravlja i sreće, rekao je selektor Festivala Bojan Munjin. Predstava bi bilo više da je bilo više novaca, a trudili su se objediniti estetsku oštrinu, društvenu aktualnost i artističku izvrsnost.

Ulaznice, znači, možete rezervirati od ponedjeljka 17. ožujka, a u prodaji će biti od 15. travnja. I ove godine nakon svake predstave bit će organizirani susreti s autorima i razgovori o predstavama, a u okviru pratećeg programa najavljena su tri događaja. Osim izložbe Biennale kazališnog plakata regije što će biti postavljena u atriju HKD-a, bit će predstavljene dvije knjige: Uvod u antropologiju izvedbe: Kome treba kazalište autora Darka Lukića i Kazalište krize autorice Snježane Banović.

Predstave će se igrati na sceni HNK Zajca, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u Harteri i u Galeriji Kortil, a uz publiku ocjenjivat će ih Darko Lukić, Rajna Miloš i Darko Gašparović. Poslušajte izjavu selektora Bojana Munjina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.