Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najbolji kratki filmovi na najkraći dan u godini

21.12.2014.

10:11

Autor: Boris Kanazir, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najkraći dan u godini i u riječko Art-kino Croatiadonosi drugi Maraton kratkometražnih filmova uz pet izvanrednih programa, od kojih su dva namijenjena najmlađima. Inicijativa "Najkraći dan" u europskim kinima živi treću godinu zaredom, a u Hrvatskoj se obilježava trodnevnim programom.

Maraton kratkometražnih filmova jedinstvena je prilika da se pogledaju filmovi koji se inače rijetko prikazuju, iako ih se samo u Hrvatskoj godišnje proizvede šezdesetak. Kratkiši, kako ih filmaši vole zvati, posebna su forma s vlastitim identitetom i obično su mladim autorima ulaznica u filmski svijet. Često obrađuju važne teme i iznose stajališta o svijetu u kojem nastaju. Autori tih filmova istražuju granice narativne i vizualne forme i vode nas nekim novim filmskim putevima, dodala je.

U riječkom Art-kinu pet je programa namijenjenih odraslima, ali i najmlađima. U 11 sati počinje prikazivanje crtanoga filma Baltazar, serija Zvjezdani kvartet. Nakon toga, u 15 sati prikazuju se europski kratkometražni filmovi za djecu. U 18 sati slijedi program europskih kratkometražnih filmova - niz uspješnih naslova Njemačke, Portugala, Nizozemske, Velike Britanije i Francuske. 

Domaćim kratkometražnim filmovima posvećena su dva programa. U 20 sati počinje Koka, jaje i drugi problemi, a u 22 sata Gledaj, vidjet ćeš! Ti nam programi donose kratkometražne filmove hrvatske produkcije ili koprodukcije, među kojima se nalaze i brojni nagrađivani filmovi. Ulaz je slobodan na sve projekcije u okviru Maratona kratkometražnih filmova. Sve detalje možete pronaći na internetskoj stranici Art-kina Croatia.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.