Hrvatski radio

Radio Rijeka

"NDH 2033": Mračna vizija budućnosti Hrvatske

23.01.2014.

17:47

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Petnaestoro riječkih pisaca napisalo je priče koje su objavljene na internetu u projektu pod nazivom "Nova država Hrvatija 2033". Tu orvelovsku slutnju budućnosti može se besplatno pročitati na internetu.

Nadahnuti prošlogodišnjim društveno-političkim događanjima, autori su pokušali zamisliti kako bi izgledala Hrvatska kada bi na vlast došli krajnji desničari i društvu nametnuli svoj svjetonazor. Istovremeno distopijsko i kritičko viđenje Hrvatske u ne jako dalekoj budućnosti, temeljeno na suvremenosti u kojoj mnogo toga ukazuje na mogući dolazak ili povratak mračnih vremena, napisalo je petnaestero riječkih autora različitih generacija.

Inspirirani trenutnim društveno-političkim događajima, odlučili smo napisati zbirku kratkih distopijskih priča koje se odnose na blisku budućnost pod premisom da je u Republici Hrvatskoj prevladala krajnja desnica te je na snazi klerofašističko društveno uređenje pod krinkom demokracije, kažu autori.

U zbirci NDH 2033 priče su napisali Igor BelešMladen BlaževićAlen BrabecHana DagostinGoran GluščićMajda JurićAlen KapidžićZoran KrušvarDavor Mandić, Eva RodićLea Stoiljković MedvedDajana ŠalinovićRobert Vrbnjak, Carmela Žmirić i Zoran Žmirić.

Kako izgleda kad vlast preuzme politička stranka Inicijativa koja privatizira sve prirodne resurse i druge stranke zabrani referendumom, kad se zabrani transfuzija krvi i presađivanje organa kako ne bi došlo do nepoželjnog miješanja čiste hrvatske krvi, kad se djeca istospolnih roditelja zatvaraju u ustanove za preodgoj… besplatno pročitajte na ovom linku.

S urednikom projekta Alenom Kapidžićem razgovarala je Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.