Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nekada je cvjetala industrija, što je ostalo?

25.04.2014.

15:51

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nekada je u riječkom Torpedu radilo više od četiri tisuće radnika, a Tvornica kemijskih proizvoda prostirala se u četrdeset zgrada. Danas je to samo sjećanje - čulo se na drugom danu konferencije o industrijskoj baštini u Rijeci.

Sudionici su obišli kontejnerski terminal na Brajdici, a tom su se prigodom podsjetili na nekadašnji industrijski važan položaj Rijeke. Imali smo Torpedo, koji je oko 1860. godine imala dvadesetak radnika, a tijekom Drugoga svjetskog rata ondje je bilo zaposleno više od četiri tisuće Riječana. 

Vrlo malo ostao je i od Tvornice kemijskih proizvoda koja je svoje proizvode preko riječke luke izvozila u cijeli svijet. Organizatori su zadovoljni konferencijom, jer su uz uobičajena izlaganja dobili i neka nova - govorili su psiholozi i liječnici, slušale su se pjesme iz vremena kada je industrija u Rijeci cvjetala

Udruga Pro Torpedo već je najavila i sljedeću međunarodnu konferenciju o industrijskoj baštini koja će se održati za dvije godine, a tema će biti upravo 150. godišnjica tvornice TorpedoJavlja Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.