Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nerazigrana premijera opere ''Evgenij Onjegin''

12.12.2014.

08:03

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijera opere ''Evgenije Onjegin'' Petra Iljiča Čajkovskog, nastala u koprodukciji s HNK Zagreb, pod dirigentskim vodstvom Roberta Homena i u režiji poljskog redatelja Michaela Znanieckog, sinoć je izvedena i u Rijeci. Tri i pol sata publika je – osjetila.

Tri i pol sata duga predstava čiju ste dužinu i osjećali tijekom izvedbe ukazuje da je režijski nedovoljno razigrana i glumački nedovoljno atraktivna. Ono što se mora pohvaliti je vrlo uspješna scenografija Luigia Scoglia i maštoviti kostimi primjereni vremenu iz kojeg je priča proizašla, a koje je oblikovao redatelj Michael Znaniecki.

Maestro Robert Homen je povremeno zaboravljao da na sceni ima mlade glasove u razvoju, pa ih je pokrivao jakim orkestralnim fortissima, a zborski su dijelovi mjestimično bili neprecizni u nastupima.

Naslovnu ulogu Onjegina tumačio je riječki bariton Robert Kolar koji je glazbeno bio besprijekoran, a Lenskog je utjelovio student solo pjevanja, tenor Bože Jurić Pešić kojemu nedostaje zrelost scenskog nastupa. U ulozi Tatjane nastupila je mlada rumunjska sopranistica Larissa Ciulei pokazavši zavidnu glasovnu interpretaciju, a najveći aplauz publike na otvorenoj sceni dobio je bas Ivica Šarić u ariji kneza Gremina.

Ipak, unatoč povicima bravo i dugom pljesku publike, ne možemo se oteti dojmu da nas romantičarska glazba Čajkovskog u sinoćnjoj izvedbi nije ''dotakla'' onako kako se to očekivalo. Poslušajte što je o ''Evgeniju Onjeginu'' rekla publika:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.