Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova sezona HNK Ivana pl. Zajca "Sada ili nikada": u pripremi 17 premijera

02.06.2023.

15:55

Autor: Hina

Plakat nove sezone

Plakat nove sezone

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

U kazališnoj sezoni 2023./24. HNK Ivana pl. Zajca, nazvanoj "Sada ili nikada", gledatelji će moći pogledati 17 premijernih predstava, od kojih 10 koprodukcija, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.

Intendant Marin Blažević istaknuo je da oproštajna sezona intendanta, ravnateljica i ravnatelja riječkog HNK nosi pomalo začudan i provokativan naziv "Sada ili nikada", kako će se zvati i prva velika premijera u baletnoj sezoni. Pred nama je sezona za koju se nadam da će početi i završiti u miru produkcije i s velikim umjetničkim dostignućima, rekao je Blažević.


Program su najavili ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo i ravnatelj Opere Dražen Siriščević, dok je ravnateljica Baleta Maša Kolar, koja je s ansamblom na turneji u Mađarskoj, program najavila videoporukom.


Hrvatska drama priprema premijeru Dickensove "Božićne priče" u režiji Renate Carola Gatica te Shakespearova "Macbetha" u režiji Eduarda Milera, s Oliverom Baljak i Aleksandrom Cvjetkovićem u glavnim ulogama.


Slijedi koprodukcija s HNK u Varaždinu, kazališna adaptacija romana Kristijana Novaka "Znaš da nema bliže" koji će biti objavljen u jesen, a predstavu će režirati Ivan Plazibat. "Gloriju" Ranka Marinkovića režirat će Senka Bulić, a premijere predstava manjeg formata održavat će se u prostoru Zajc Laba.


Kazališni diptih u koprodukciji s Umjetničkom organizacijom Kolektiv Igralke te u suradnji sa Slovenskim mladinskim gledališčem i Maskom iz Ljubljane obuhvaća performativno predavanje "Povijest spolnog odgoja" i dokumentarnu predstavu "Cure" autorice i redateljice Tjaše Črnigoj i Kolektiva Igralke.


Cabaret noir "Gamad" po motivima Gruma i Polića Kamova bit će izveden u koprodukciji s Plesnim Teatrom Ljubljana i s redateljicom i koreografkinjom Natalijom Manojlović Varga.

Najavili su novu sezonu

Najavili su novu sezonu

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Opera najavljuje ambiciozan program u kojemu se ističe premijera Donizettijeve opere "Anna Bolena" s Anamarijom Knego u glavnoj ulozi te pod ravnanjem Ville Matvejeffa i u režiji Dore Ruždjak Podolski.


Premijera opere "Napudraj joj lice" Thomasa Adesa trebala je biti u ovoj, ali je prebačena u sljedeću sezonu, a riječ je o koprodukciji sa Slovenskim komornim glazbenim kazalištem i Cankarjevim domom u Ljubljani.


Puccinijevu "La faninciula del West" režirat će operni prvak Giorgio Surian, koji će u toj predstavi debitirati kao redatelj, a u koprodukciji s Istarskim narodnim kazalištem iz Pule bit će priređena opera Antonia Smareglia "Nozze istriane".


Za kraj sezone najavljena je premijera Wagnerove opere "Rajnina zlato" u režiji Dražena Siriščevića i pod ravnanjem Valentina Egela.


Riječki Simfonijski orkestar i Riječki operni zbor u novoj koncertnoj sezoni izvest će, uz ostalo, Drugi koncert za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova pod ravnanjem Valentina Egela i uz solistički nastup Martine Filjak te Verdijev Requiem sa solistima Kristinom Kolar, Michaelom Selinger, Ivanom Momirovim i Lukom Ortarom.


Božićnim koncertom Riječkog opernog zbora ravnat će Matteo Salvemini, Novogodišnjim Valentin Egel, a na programu su i Koncert za violinu i orkestar u D-duru P.I. Čajkovskog, Chopinov Klavirski koncert 2 u f-molu, Lutosławskijev Koncert za orkestar i Mahlerova 6. simfonija u a-molu. Edukacijski koncerti obuhvatit će Beethovenovu 5. simfoniju u c-molu i Debussyjevo "Poslijepodne jednog fauna".


Premijera baletnog diptiha "Sada ili nikada" priprema se u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu u koreografiji Maše Kolar i Jeroena Verbruggena, predstava radnog naslova "Grand finale" bit će izvedena u koreografiji Nadava Zelnera, a Collodijev "Pinocchio" u koreografjii Michelea Pastorinija.


Talijanska drama za novu sezonu u koprodukciji s B GLAD produkcijom priprema predstavu "U ritmu Brodwaya" Igora Weidlicha u režiji Tihane Strmečki, s Leonorom Surian, u koprodukciji s Teatrom Rossetti iz Trsta bit će izvedena Goldonijeva predstava "Memories" u režiji Lina Marrazza, a u koprodukciji s Teatro Biondo iz Palerma predstava Emanuelea Aldrovaldija "Kamikaze" u režiji Marca Lorenzija.


Poslušajte u kakvoj su atmosferi najavili novu sezonu u riječkom HNK Zajcu:

Najava sezone Sada ili nikada:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.