Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi broj "Sušačke revije": živi li Rijeka na staroj slavi?

10.12.2014.

17:10

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S time se Riječani mogu i ne moraju slagati, ali glumica Nina Violić, u razgovoru za novi broj "Sušačke revije", upravo tako razmišlja o Rijeci - kao o gradu koji živi na staroj slavi.

Sušačka revija i u novom dvobroju piše o nekadašnjim slavnim danima Rijeke i cijeloga Kvarnera, ali ne zaboravlja ni sadašnjost ni budućnost.

- Tko su bili riječki masoni? Od Andrije Ljudevita Adamića, riječkog industrijalca koji je značajno utjecao na razvoj Rijeke, preko Giovannija de Ciotte, najuspješnijega riječkog gradonačelnika, pa do ostalih moćnih ljudi u to riječko doba, sve do Drugoga svjetskog rata.

- O Muzeju Nugent - kako je nastala, na žalost i nestala, nekada najvažnija umjetnička zbirka u Hrvatskoj, u kojoj su bila, među ostalima, i djela Tiziana i Tintoretta.

- Kako je počeo život na plaži? Danas ne možemo ni zamisliti da je 60-ih godina 19. stoljeća za ženski kupaći kostim trebalo čak 7 metara materijala!

- Je li realna vizija Rijeke kao grada znanja do 2020. godine? O tome govori Boris Popović, jedan od  najuspješnijih riječkih poslovnih ljudi. Sve je krenulo, prisjeća se Popović, kada su dva mlada Riječana otvorila firmu još kao apsolventi elektrotehnike.

- Da bi Rijeka postala grad znanja, treba jačati riječko Sveučilište, koje će na Europskim sveučilišnim igrama za godinu i po dana ugostiti 1500 studenata iz Europe - pa bi do tada trebalo izgraditi i paviljone za smještaj studenata na Trsatu;

- Na Kantridi bi tada već trebao biti pri kraju novi, gotovo svemirski stadion, čije fotografije Sušačka revija objavljuje na svojim stranicama. Baš tamo se, pisao je BiH portal Žurnal u tekstu kojeg prenosi Revija, stvara mala pristojna Hrvatska.

- Ako se sve to ostvari, onda se možda ipak neće govoriti samo o staroj riječkoj slavi. Ali Revija otkriva još jedan komadić te slave - Rafael Ban, gimnastičar sa Sušaka, bio je državni reprezentativac tridesetih godina prošlog stoljeća, osvojio je i svjetsku broncu, a nakon Drugoga svjetskog rata živio je u Beogradu, gdje je i preminuo. Sušačka revija ga sada nanovo otkriva.

Predstavljanje novog dvobroja Sušačke revije održat će se u petak 12. prosinca u 18 sati u HKD-u na Sušaku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.