Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obnovljeni "Nikola Šubić Zrinjski" u HNK Zajcu

08.02.2014.

08:02

Autor: Jelena Butković / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Opera 'Nikola Šubić Zrinjski' Ivana plemenitog Zajca u režiji Krešimira Dolenčića premijerno je izvedena u riječkom kazalištu 2005. godine, a večeras će publici biti premijerno prikazana svečana obnova.

Orkestrom će dirigirati Igor Vlajnić, u ulozi Zrinjskog nastupa Siniša Hapač, dok će njegova žena Eva biti Kristina Kolar, odnosno Mirella Toić u kasnijim izvedbama, 11. i 12. veljače. Ulogu Jelene pjevat će Marijana Prohaska, a alternacije su Ingrid Haller Vanja Zelčić.

Opera Nikola Šubić Zrinjski praizvedena je u Zagrebu 4. studenog 1876., a izvedbom je ravnao sam maestro Ivan pl. Zajc. U Rijeci, Zajčevu rodnom gradu, Zrinjski je prvi put izveden 2. studenoga 1946. pod ravnanjem Borisa Papandopula, a u glavnoj je ulozi nastupio legendarni Milan Pihler, jedan od najboljih Zrinjskih svih vremena.

Ansambl Opere očekuje da će to popularno domoljubno Zajčevo djelo, koje je postavljeno u povodu stote obljetnice skladateljeve smrti, privući publiku u kazalište. S dirigentom Igorom Vlajnićem razgovarala je Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.