Hrvatski radio

Radio Rijeka

Odlazak velikana: preminuo Arsen Dedić

17.08.2015.

22:11

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Veliki hrvatski skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor Arsen Dedić umro je u Zagrebu u 78. godini, doznaje se iz Kliničkoga bolničkog centra Zagreb.

Rođen je u Šibeniku 28. srpnja 1938. godine, gdje je završio srednju glazbenu školu i gimnaziju. U Zagrebu je počeo studirati pravo, no 1959. godine upisao je Muzičku akademiju, na kojoj je pet godina kasnije diplomirao flautu.

Posebnu emisiju posvećenu Arsenu Dediću poslušajte u programu Radio Rijeke danas (utorak) od 17:15 sati. Emisija je snimljena 2012. godine, u povodu reizdanja njegova albuma "Arsenal" iz 1981. godine, s njegovim najpoznatijim pjesmama snimljenima u novim aranžmanima. Urednik emisije je Ivica Vrkić.

Više od pola stoljeća dugu karijeru skladatelja, književnika, pjesnika i kantautora, koja je po opsegu, raznolikosti i kontinuitetu zauzela posebno mjesto u novijoj hrvatskoj kulturi, počeo je kao mladić u dvadesetima, objavom prvih pjesama u "Poletu", "Prisutnostima" i "Vidiku".

Kao solist debitira 1963. na Zagrebačkom festivalu popularne glazbe, a prije toga nastupao je kao flautist u pop i jazz sastavima te pjevao u nekoliko vokalnih skupina.

Skladbe "Moderato cantabile" i "Kuća pored mora" iz 1964. označile su početak njegova bogata glazbenog opusa i smjer kantautorskog izričaja. Skladajući šansone, na domaćoj sceni postaje zaštitnim znakom toga glazbenog žanra, koji spaja njegova dva ključna umjetnička izraza - glazbu i poeziju. Osim vlastitih stihova, često uglazbljuje poeziju GolobaŠoljanaUjevićaKovačićaKrležeKrklecaBaloga.

Uz bok Dylanu i Cohenu

Do početka osamdesetih afirmirao se i na međunarodnoj sceni, o čemu svjedoče najprestižnije europske nagrade "Prix Jacques Brel" i "Premio Tenco". Surađivao je s poznatim pjesnicima pjevačima - Sergiom EndrigomGinom Paolijem i Bulatom Okuđavom.

Arsen Dedić bio je primljen prije dva tjedna na intenzivnu njegu Interne klinike KBC-a Zagreb zbog sepse, nakon što mu je ugrađena proteza kuka u Krapinskim Toplicama. S obzirom da mu je 2004. godine u Padovi presađena jetra i primao je imunosupresive, bio je izložen većem riziku od infekcija. Na Rebro je primljen s evidentnim pokazateljima jakoga infekta, a bio je gotovo bez svijesti kad je prebačen na intenzivnu njegu interne klinike. CT pretragom pronađeno je žarište infekcije na otečenoj nozi, koja je bila izvor sepse. Kako neslužbeno doznaje Hina, Arsen Dedić umro je zbog multiorganskoga zatajenja kao posljedice sepse i gangrene crijeva.

Prepoznatljiv i autentičan izričaj ostvaruje izmjenjujući balade, koje odišu mediteranskom osjećajnošću, i ironičnu kabaretsku šansonu. Njegova poetika ravnopravno korespondira s tradicijom moderne francuske i talijanske šansone i klasičnoga rock-pjesništva Boba Dylana i Leonarda Cohena.

U nizu albuma, ukupno njih više od četrdeset, ističu se "Homo volans", "Vraćam se", "Provincija", "Kino Sloboda", "Tihi obrt", "Ministarstvo straha" te izdanja izabranih pjesama "Arsenal", "Najbolje od Arsena" i "Herbar".

Na području scenske, filmske i televizijske glazbe ostavio je niz prepoznatljivih melodija. Napisao je partiture za oko dvije stotine kazališnih predstava. Skladao je za stotinjak igranih, dokumentarnih i animiranih filmova te televizijskih serija - "Vlak u snijegu", "Glembajevi", "Tajna starog tavana", "Vlakom prema jugu", "Stela", "Prosjaci i sinovi", "U registraturi", "Zlatna nit", "Punom parom" i druge.

Vrhunski glazbenik, pjesnik, skladatelj

Dedićev književni opus broji dvadeset zbirki pjesama, počevši od "Broda u boci", njegove prve zbirke koja je doživjela više reizdanja i šezdesetak tisuća prodanih primjeraka. Književni kritičari slažu se kako je riječ o autentičnom izrazu kojega karakterizira nostalgija, izravnost, humor i fina ironija. Objavio je i zbirke "Zamišljeno pristanište" (s Matijom Skurjenijem), "Narodne pjesme", "Zagreb i ja se volimo tajno", "Hotel Balkan", "Pjesnikov bratić", "Pjesnik opće prakse".

Pisao je skladbe za mnoge pjevače, među ostalima i za svoju suprugu Gabi Novak, a djeluje i kao aranžer, dirigent te producent. Piše i sklada za dalmatinske klape - među ostalim, "Zaludu me svitovala mati", "Ko ovo more platit", "Vratija se Šime", "Maškare" - te sakralnu glazbu i za djecu.

Osvojio je niz nagrada za glazbu i stihove na festivalima diljem Hrvatske i bivše Jugoslavije, "Zlatne arene" na Pulskom filmskom festivalu, priznanja "Slavenski", "Tijardović", "Mlado pokoljenje", "Zlatno sidro", nagrade za scensku glazbu na Danima satire i Marulićevim danima, "Goranov vijenac" za sveukupan pjesnički opus. Nositelj je Ordena zasluga za narod srebrnog vijenca, odličja Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Višestruki je dobitnik godišnjih nagrada "Porin", dok je "Porina" za životno djelo primio 1999.

Krajem prošle godine objavio je album "Suputnici" koji je definirao kao "hommage sebi, svojem naporu, želji i ljudima koji su mu bili najbliži".

I prolaznici na riječkome Korzu, stariji i mlađi, kao i kolege umjetnici, s tugom se prisjećaju Arsena, čije će pjesme zauvijek živjeti - poslušajte izjave te posebnu emisiju posvećenu Arsenu Dediću:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.