Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opatija obljetnicu turizma slavi i uz jazz

04.07.2014.

10:11

Autor: HRT / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na 14. Liburnia Jazz Festivalu, koji se do 6. srpnja održava u Opatiji, na sedam pozornica bit će izvedeno 13 koncerata, najavio je umjetnički ravnatelj festivala Elvis Stanić.

Ovogodišnji Liburnia Jazz pridružuje se proslavi 170 godina turizma u Opatiji, i to koncertom slavne izraelske pjevačice Noe, koji se organizira u suradnji s ustanovom Festival Opatija.

Noa je nastupala na gotovo svim prestižnim svjetskim pozornicama poput Carnegie Halla, Olympije ili Barbicana. Nastupala je s nekima od svjetskih zvijezda kao što su Andrea BocelliCarlos SantanaSheryl CrowGeorge BensonSting te Zucchero. Prvi njezin album za međunarodno tržište financirao je i producirao Pat Metheny, a na njenom novom albumu sudjeluje kao skladatelj. Noin koncert na programu je 5. srpnja.

Večeras će koncert održati kvartet Luis Bonilla Mediteranean Collective, u kojem su, uz uglednog američkog trombonista Luisa Bonillu, kontrabasist Andy McKee, talijanski bubnjar Paolo Muscovi i Elvis Stanić, hrvatski gitarist i multiinstrumentalist. U ovoj glazbenoj suradnji nastao je novi žanr, mješavina tradcionalnog američkog i latin jazza te mediteranskog sazvučja.

Središnji koncert trećeg dana festivala, 6. srpnja, je nastup najvažnijeg salsa/latin jazz sastava u ovom dijelu Europe - Cubisma. Ova grupa dosad je izdala šest albuma, od kojih je većina u svjetskoj distribuciji.

Koncerti će se održati na Ljetnoj pozornici, terasama opatijskih hotela te na već dobro pozantom Jazz Boatu, brodiću koji plovi morem pred Opatijom. Program je dostupan ovdje, a dok ne odete na neki od koncerata poslušajte što o programu govori Elvis Stanić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.