Hrvatski radio

Radio Rijeka

Paška čipka - bijelo zlato grada Paga

15.06.2014.

13:17

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Paška čipka, nematerijalna baština UNESCO-a i kulturno dobro Hrvatske, jedina čipka koja se prenosi samo usmenim putem s majke na kćer, glavna je zvijezda Međunarodnog festivala paške čipke, koji se od 18. do 21. lipnja održava u gradu Pagu.

Paška čipka u sebi nosi duh renesanse, raskošnih balova i mondenih ljetovališta, kao i Marije Terezije Austrijske, prve i jedine žene koja je vladala Habsburškom Monarhijom. Ona nas vodi na putovanje kroz vrijeme, kroz ljubav i strpljenje kojima se stvara najfiniji ručni rad.

Najatraktivnije modele paške čipke vidjet ćemo na modnoj reviji Nanin ormarun, u petak 20. lipnja, na kojoj će se prikazati modeli Etno Mara i Mirjane Tkalčec koji pašku čipku koriste u odjeći. Čipkarica Mirjana Tkalčec od paške je čipke sašila ženski sako, a za to joj je trebalo 10 sati šivanja dnevno tijekom punih pet godina! Modele će na reviji nositi i operna diva Sandra Bagarić, čiji će koncert zatvoriti festival.

A sve će započeti u srijedu 18. lipnja u 19 sati otvorenjem izložbe paške čipke, ali i čipke iz raznih europskih zemalja, koje će biti izložene u Kneževu dvoru. U četvrtak navečer posjetitelji će moći razgledati Pašku ulicu, prikaz života kakav je nekad bio u gradu Pagu. Sve će biti kao nekad – svečana odjeća od prije stotinu godina, žene koje šiju čipku pod lampama, muškarci koji na ulici igraju trešetu; igrat će se tombola, pretakati vino i cijela će ulica živjeti davno zaboravljenim načinom života.

Paška čipka počela se za crkveno ruho šivati još prije 600 godina, a poznata je i kao bijelo zlato grada Paga. Sestre benediktinke iz samostana sv. Margarite bile su glavni pokretač čipkarstva i škole čipke u gradu. Danas se u samostanu čuva zbirka s više od 120 eksponata čipke koju benediktinke skupljaju više od 150 godina.

Svo to bijelo zlato moći će se razgledati na nekoliko različitih povijesnih lokacija, poput samostana i crkve Marijina Uznesenja, crkve sv. Jurja, Kneževa dvora, crkve Svete Trojice i Ulice sv. Marije. Izložbe su otvorene za vrijeme trajana festivala od 9 do 13 te od 16 do 20 sati.

Stara vještina nije prepuštena zaboravu. U Srednjoj školi Bartula Kašića djeluje Čipkarska škola, utemeljena nakon što su 1994. godine u Pag stigle kustosice Etnografskog muzeja u Zagrebu Vesna Zorić i Nerina Eckhel, kako bi pripremile izložbu paške čipke.

Paška čipka prvi je puta predstavljena na izložbi još 1880. godine, a galerijski postav u gradu Pagu svakog ljeta razgleda na tisuće turista, dok se eksponati iz galerije prikazuju na raznim svjetskim manifestacijama, osvajajući brojna priznanja.

Pokrovitelj festivala je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a organizatori su Turistička zajednica Grada Paga, Društvo paških čipkarica Frane Budak i Grad Pag. Detaljan raspored događanja Međunarodnog festivala paške čipke pogledajte u prilogu ispod teksta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.