Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pero Lovrović: fotografija, ljubav, Rijeka, karneval - FOTO

14.03.2014.

17:30

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Fotoreporter u mirovini Pero Lovrović u svojoj je kući na Praputnjaku otvorio galeriju koju besplatno ustupa za izložbe kolegama fotografima – a u nedjelju 16. ožujka u galeriji "Pjer" otvara skupnu izložbu fotografija s Riječkoga karnevala.

Jedinstvena kombinacija recepcionera i fotoreportera – to je legendarni Pero Lovrović, čovjek koji je mirovinu zaslužio nakon 42 godine rada na recepciji hotela Bonavia, a punih 27 godina honorarno radio kao fotoreporter Večernjeg lista s riječkog područja. I sve bi, kaže, opet ponovio - jer velika je sreća raditi posao kojeg voliš, a on ih je imao čak dva.

Veliki zaljubljenik u fotografiju nikamo ne ide bez fotoaparata, pa niti na počinak. Sada se, kako sam kaže, okušava u umjetničkoj fotografiji, a u svojoj je kući otvorio galerijski prostor gdje besplatno organizira izložbe svojih kolega fotografa – jedini uvjet je da imaju 36 slika koje mogu izložiti.

Tako ćemo od nedjelje 16. ožujka u galeriji Pjer moći vidjeti što se sve krije iza maski jednoga od najvećih karnevala na svijetu, onoga riječkog. Dvadesetak fotografa bilježilo je detalje koje većina posjetitelja i onih koji su karneval pratili putem medija, nije vidjela, ali bit će izloženi na zidovima galerije na Praputnjaku. Otvorenje izložbe Nakon karnevala je u nedjelju 16. ožujka u 18 sati – i svi smo pozvani.

Fotografije Pere Lovrovića dobro su poznate i onima koji prate Facebook grupu Riječka enciklopedija Fluminensia, gdje često objavljuje fotografije iz svojeg ogromnog arhiva koji broji 250 tisuća negativa. Uz također iznimno bogati arhiv starijega kolege, još jedne riječke legende Petra Grabovca, te fotografije na jedinstveni način svjedoče o povijesti Rijeke od polovice prošlog stoljeća do danas. Lovrović polako digitalizira negative iz svojih, kako kaže, vreća, ali to je vrijedna povijesna građa koja zaslužuje stručnu tehničku obradu, pohranu, katalogizaciju i prezentaciju javnosti. Maleni dio zbirke možete pogledati u našoj fotogaleriji!

Uoči otvorenja izložbe karnevalskih fotografija u njegovoj galeriji Pjer na Praputnjaku, s Perom Lovrovićem razgovarala je Tajana Petrović Čemeljić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.