Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Peti ansambl" Zajca oči u oči s novom upravom

23.09.2014.

22:30

Autor: Hina / B. Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na prvi susret s novom upravom riječkoga HNK-a nazvanoga "Vaše kazalište, naša publika" došlo je šezdesetak građana. Razgovaralo se o zacrtanim programima, aktualnim problemima i promjenama koje priprema riječko kazalište na čelu s Oliverom Frljićem.

Što će biti s Magdalenom Lupi Alvir?Redatelja i dramaturga Zvonimira Peranića zanimalo je hoće li isti kriteriji kao za Nadu Matošević Orešković - koja je smijenjena s mjesta dirigentice u operi "Evgenij Onjegin" zbog sumnji u nepravilnosti u radu dok je vodila riječko kazalište kao intendantica - vrijediti i za Magdalenu Lupi Alvir, novu ravnateljicu Hrvatske drame. Ona je, kaže Peranić, sudjelovala u nezakonitom utemeljenju dramskog učilišta u Rijeci prije nekoliko godina. Blažević ne zna za taj slučaj i dodaje da svakodnevno pronalaze nove nepravilnosti i nezakonitosti u radu prošle uprave. Ovom prigodom je najavljeno da je premijera opere "Evgenij Onjegin" prebačena na početak prosinca i da se o konačnim detaljima autorskog tima pregovara.

Riječka kazališna publika, "peti ansambl" Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, kako je naziva novi intendant Oliver Frljić, puno očekuje od nove uprave i njezina programa u narednim sezonama. Čulo se to na prvom susretu kazališnoga vodstva s građanima, kojih je u gledalištu bilo šezdesetak. Na pozornici su pred publikom, uz Frljića, sjedili glavni dramaturg i budući ravnatelj Opere Marin Blažević, ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian te ravnatelj Baleta Ronald Savković.

Želja je kazališne uprave ovakvim susretima proširiti komunikaciju s publikom i izvan predstava i promidžbenih materijala, čuti mišljenja i prijedloge te odgovarati na pitanja građana. Nekadašnji intendant, teatrolog Darko Gašparović pitao je hoće li se jačati djelovanje Hrvatske drame, uz ocjenu da je ona, pod dosadašnjom upravom, doživjela umjetnički i repertoarni pad te da je bio preferiran operni i glazbeni program.

"Vježbanje života" možda sljedeće sezone                      Na pitanje o namjerama rekonstrukcije legendarne predstave "Vježbanje života" Blažević je kazao kako postoje velike mogućnosti da se postavi za kraj druge sezone. Sada se intenzivno raspravlja o tome ostaviti li predstavu u većini kakva je bila izvorno ili posegnuti za radikalnijim dramaturškim rješenjima, dodao je.

Blažević je odgovorio da smatra da je operni program više djelovao kao devastiran nego preferiran te istaknuo da se za dvije sezone planiraju dvije premijere više u Hrvatskoj drami, tako da bi ih godišnje bilo sedam umjesto sadašnjih pet. Frljić je rekao da je teško izvedivo reprizirati uspješne predstave iz prošlih sezona i igrati nove predstave u dovoljnom broju na samo jednoj kazališnoj sceni.

Oliver Frljić napominje da na pozicije intendanta odnosno glavnog dramaturga u riječkom HNK-u ni on ni Blažević nisu došli zbog materijalne koristi, jer, kako je ustvrdio, na ovaj način zarađuju manje nego što bi to svojom dosadašnjom redateljskom i dramturškom aktivnošću mogli. "Osjećam neku vrstu duga prema Rijeci jer je ovdje predstavom 'Turbofolk' počela moja međunarodna karijera te mi je ova pozicija potrebna da bih imao duhovnu satisfakciju", rekao je Frljić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.