Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plautov Pseudol i njegove muke na pozornici HNK Zajca

21.10.2014.

17:11

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svojom prvom premijerom u novoj sezoni, „Le fatiche di Pseudolus / Pseudolove muke", najavljenoj za subotu 25. listopada, cijeli ansambl Talijanske drame, pojačan gostima iz Italije i glumcima Hrvatske drame te članovima riječkog Baleta, vraća se komediografu rimske književnosti Titu Makciju Plautu.

Predstava je rezultat adaptacije tri Plautove komedije karaktera, zapleta i političke satire: Hvalisavi vojnikLažljivac i Avet. U antičkome Rimu, sluga Pseudol pod svaku cijenu želi dobiti slobodu, a zato odluči pomoći svome mladom gospodaru da osvoji srce prekrasne služavke u koju je zaljubljen. No kad krenu u akciju, ništa ne ide kako treba... 

Redatelj predstave je gost iz Italije Giovanni Battista Sorti, scenografiju i dvije uloge potpisuje Toni Plešić, kostime Sandra Dekanić, originalnu glazbu Zvjezdan Ružić, koreografiju Elena Brumini, a dizajn svjetla Boris Blidar. Naslovnu ulogu igra Giuseppe Nicodemo, koji je i autor stihova i asistent redatelja.

O predstavi govore redatelj Giovanni Battista Sorti i glavni glumac, asistent redatelja i autor stihova Giuseppe Nicodemo te intendant Oliver Frljić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.