Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje Međunarodni festival malih scena u Rijeci

29.04.2014.

13:55

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Strahovi i nade novog vremena tema su 21. Međunarodnog festivala malih scena Rijeka. Devet predstava iz Slovenije, Srbije, Litve i Hrvatske igrat će se na četiri gradske lokacije od 30. travnja do 8. svibnja.

Festival u srijedu u 19 sati u HNK Zajc otvara predstava Zločin i kazna Gradskoga dramskog kazališta Gavella iz Zagreba u režiji Zlatka Svibena. Slijede drama Dok nas smrt ne razdvoji Mire Furlan realizirana u Radionici integracije u Beogradu kao redateljski prvijenac Predraga Mikija Manojlovića i Dovde se prostire šuma SNG Drame iz Maribora u režiji Nataše Matjašec Rošker.

Na programu su i Beckettova Krappova posljednja vrpca redatelja Oskarasa Koršunovasa u izvedbi Vilnius City Theatre iz Litve, kontroverzna talijanska predstava Societas Raffaello Sanzio iz Cesene Romea Castelluccija O konceptu lica Sina Božjeg i predstava Beogradskog dramskog pozorišta One su trpjele redatelja Bobana SkerlićaOliver Frljić će sudjelovati na festivalu svojom inačicom Hamleta u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, Pozorište Boško Buha iz Beograda nastupit će s Nušićevom Gospođom ministarkom u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a festival zaključuje Othello Mestnog gledališča Ljubljana redatelja Jerneja Lorencija. Program festivala dostupan je ovdje

I ove godine nakon svake predstave bit će organizirani susreti s autorima i razgovori o predstavama, a u okviru pratećeg programa su tri događaja. Osim izložbe Biennale kazališnog plakata regije što će biti postavljena u atriju HKD-a, bit će predstavljene dvije knjige: Uvod u antropologiju izvedbe: Kome treba kazalište autora Darka Lukića i Kazalište krize autorice Snježane Banović. Predstave će se igrati na sceni HNK Zajca, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u Harteri i u Galeriji Kortil, a uz publiku ocjenjivat će ih Darko LukićRajna Miloš Darko Gašparović.

Strahovi i nade novog vremena zapravo su slika vremena krize, rubnih ljudskih sudbina i prošlosti do koje više nikom nije stalo u doba deklarativne vladavine sofisticirane tehnologije, zdravlja i sreće, rekao je Bojan Munjin koji je selekcijom nastojao objediniti estetsku oštrinu, društvenu aktualnost i artističku izvrsnost. Sa selektorom Bojanom Munjinom razgovarala je Gordana Ostović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.