Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinju Osorske glazbene večeri

20.07.2014.

10:30

Autor: HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Program 39. osorskih glazbenih večeri odvijat će se od 20. srpnja do 24. kolovoza u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Osoru. Ove godine program je posvećen 100. obljetnici rođenja hrvatskih skladatelja Stjepana Šuleka, Natka Devčića i Ive Mačeka.

Osorske glazbene večeri su mjesto gdje naši gosti mogu čuti pravu autentičnu glazbu i kulturno stvaralaštvo hrvatskoga naroda. Kroz ovogodišnje Večeri provlače se kao nit djela trojice hrvatskih skladatelja Stjepana Šuleka, Natka Devčića i Ive Mačeka.

Program otvara Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ivana Repušića. Uz njih ća nastupiti i violončelistica Monika Leskovar. Izvodit će Koncert za violončelo i orkestar što ga je Stjepan Šulek skladao 1950. za Antonia Janigra i posvetio ga njegovoj supruzi Nedi. Janigro ga je praizveo uz pratnju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Milana Horvata. Na programu večerašnjeg koncerta je i osma simfonija u g-duru, op. 88 Antonína Dvořáka.

Već druge večeri će Aljoša Jurinić za klavirom i trobonist Ivan Mučić izvoditi djela Franza Schuberta, Franza Liszta, Stjepana Šuleka, Ludwiga van Beethovena i Frederika Chopina. Cantus Ansambl s dirigentom Berislavom Šipušem te violinistom Marinom Marasom i mezzosopranisticom Martinom Gojčeta Silić izvodit će djela Borisa Papandopula, Natka Devčića i Igora Stravinskoga. Koncert je na programu 24. srpnja. Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Simfonijski orkestar Spira mirabilis izvodit će djela Ludwiga van Bethovena, a na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije 15. kolovoza koncert će održati Hrvatski barokni ansambl i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić s dirigentom Sašom Britvićem te solistima Marijom Kuhar Šoša, Martinom Klarić i Helenom Lucić Šego.

Najavljeno je i pet praizvedbi, među kojima i djelo hrvatskoga skladatelja Mladena Tarbuka posvećeno svjetskim ratovima. Program Večeri dostupan je ovdje. Javlja Jana Haluza: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.