Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:44 / 06.06.2014.

Autor: Tatjana Sandalj / B. Belić

Portret Vatroslava Mimice u riječkom Art-kinu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Art-kino Croatia predstavlja ciklus filmova ‘’Portret: Vatroslav Mimica''. Od 5. do 8. lipnja u programu riječkog kina su četiri cjelovečernja igrana te šest kratkih animiranih Mimičinih filmova, a ulaz je slobodan na sve projekcije.

Ciklus je u četvrtak navečer otvorio film Prometej s otoka Viševice, uz gostovanje redatelja Vatroslava Mimice. Film tzv. razlomljene strukture, inačica je tehnike struje svijesti i prvi hrvatski i jugoslavenski cjelovečernji igrani film radikalno modernističke poetike. 

U glavnom liku Mate Bakule spojene su značajke PrometejaDon Quijotea i Hamleta, a film većim dijelom ima provokativan naboj prema tadašnjem socijalističkom poretku, sugerirajući da osobne i skupne žrtve podnesene za društveni napredak nisu bile opravdane. U završnici ta se perspektiva mijenja i film zaključuje podoban svršetak. Film je nagrađen na festivalu u Puli Velikom zlatnom arenom za najbolji film (ex aequo s filmom Tri) te Srebrnom arenom za režiju (ex aequo sa Živojinom Pavlovićem), a dobio je i nagradu publike Jelen tjednika VUS.

Osim Prometeja na programu su i Ponedjeljak ili utorak te Kaja, ubit ću te! koji se smatraju uzornim primjerima europskog modernističkog filma te Događaj koji spada u Mimičinu klasičnu fazu. Svi ti filmovi čine važan dio stvaralačkog uspona autorskog filma bivše Jugoslavije šezdesetih godina prošlog stoljeća. Također, program donosi kratkometražne animirane filmoveStrašilo (1957.), Samac (1958.), Happy End (1958.), Inspektor se vratio kući (1959.), Tifusari (1963.) i Mala kronika (1962.).

Redatelj Vatroslav Mimica, koji godinama izbjegava javnost, prihvatio je poziv Art-kina i usprkos poznim devedesetim godinama došao u Rijeku. S njim je razgovarala Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.