Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:13 / 29.02.2020.

Autor: Nina Deranja

Postavljen prvi riječki neboder za ptice!

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Foto: - / -

Na riječkom Plumbumu, u krugu kompleksa Dvorane kulture Joga u svakodnevnom životu, a u sklopu ciklusa umjetničkih intervencija u javnom prostoru Izvrnuti džep Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, kao dio programa Europske prijestolnice kulture javno je predstavljen prvi riječki neboder za ptice.

Skulptura je sagrađena od tri tone metala i drva, visoka je 11 metara, a u njoj je smješteno 160 ptičjih stanova, prvenstveno namjenjenih sjenicama i vrapcima. 

Novogradnja u ugodnoj rezidencijalnoj četvrti. Vrhunski dizajn, elegantni i funkcionalni stanovi. Blizina mora. Dobrodošle sve ptice, neovisno o vrsti i bračnom statusu. Ovako bi mogao izgledati oglas za kupnju stana u "Neboderu za ptice" pa iako će neboder doista poslužiti pticama, on nastaje kao umjetnička intervencija beogradskog umjetnika Vladimira Perića Talenta. Prvi neboder za ptice umjetnik je izgradio u Austriji još 2003. 

Vladimir Perić Talent ideju o nastanku rada pojašnjava u svom duhovitom stilu:

Izgradnja nebodera za ptice ideja je mladog arhitekta koji na tavanu obiteljske kuće pronalazi staru, neiskorištenu kućicu za ptice. Ne vidjevši svrhu ovakve neobičnosti, on zastarjeli koncept prilagođava suvremenom kontekstu, u kojem humanizam, empatija ili uvažavanje individualnosti nisu pretjerano značajni pojmovi. Narativi koji oblikuju sustave stanovanja ljudi, upravljeni profitom ili činjenicom da je važno smjestiti što više ljudi u što manji prostor, bez obzira na adekvatnost takvog stanovanja i kvalitetu života, mladom arhitekti nisu strani. Tako on dolazi na genijalnu ideju izgradnje nebodera za ptice, nadajući se da će ovo postati globalna situacija i za stanovanje ptica, a da će sve zasluge, kako kroz slavu tako i kroz novac, otići upravo njemu.

Hostel Dharma i Dvorana kulture "Joga u svakodnevnom životu" partner su na izgradnji skulpture dok kustoski tim Muzeja moderne i suvremene umjetnosti zaslužan za njezino postavljanje u Rijeci čine Kora GirinNataša Šuković i Slaven Tolj.

Poslušajte Natašu Šuković i umjetnika Vladimira Perića Talenta:

Neboder za ptice, pripremila Nina Deranja