Hrvatski radio

Radio Rijeka

Povijesno blago otoka Paga na jednom mjestu

30.03.2014.

18:20

Autor: T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Knjiga "Arheološka karta otoka Paga" sadrži iscrpan inventar arheoloških nalaza toga otoka u posljednjih 3500 godina, a obrađeno je 220 lokaliteta i nalazišta koja su popraćena tekstom i čak četiri stotine ilustracija.

Na karti su svoje mjesto našle prapovijesne gradine, grobovi i torovi, crkve starije od pola tisućljeća, antički ostaci gospodarskih objekata, vodovoda, vila, luka, solana i mnogih drugih objekata. Autori knjige su Ivo Oštarić i Anamarija Kurilić, a knjiga je nastajala na terenu, obilaskom svake pojedine znamenitosti.

Posebnost monografije jest i da je jedino izdanje u Hrvatskoj, a možda i šire, u kojemu su arheološke karte jednog otoka objedinjene na tako sveobuhvatan način, od prapovijesti do 16. stoljeća.  Izdavači knjige, Grad Novalja i Matica Hrvatska - ogranak Novalja započeli su 2010. godine ambiciozan istraživački projekt koji je rezultirao izradom prve cjelovite arheološke karte otoka Paga ukoričene u bogato knjižno izdanje.

Monografija Arheološka karta otoka Paga široj je javnosti predstavljena u petak 28. ožujka u velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu. Kako je na promociji rekla autorica Anamarija Kurilić, riječ je tek o početku putovanja u najdavniju pašku prošlost, a buduća će istraživanja sigurno otkriti i nova, dosad nepoznata nalazišta. U međuvremenu, ova poznata su zabilježena, dokumentirana i spremna za predstavljanje turistima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.