Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predstavljena prva ICOM-ova europska Crvena lista potencijalno ugrožene baštine

08.12.2022.

16:07

Autor: Tatjana Sandalj

Crvena lista potencijalno ugroženih predmeta kulturne baštine JI Europe

Crvena lista potencijalno ugroženih predmeta kulturne baštine JI Europe

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Međunarodni savjet za muzeje ICOM predstavio je baš u Rijeci prvu Crvenu listu potencijalno ugroženih predmeta kulturne baštine Jugoistočne Europe. Riječ je ujedno o prvoj crvenoj listi na području Europe.

Međunarodni savjet za muzeje ICOM od početka tisućljeća objavljuje crvene liste na kojima se detaljno navode kategorije potencijalno ugroženih kulturnih dobara iz cijeloga svijeta. Prva crvena lista na području Europe dostupna je u tiskanom i internetskom izdanju na stranici icom.museum


Na tom su popisu arheološki predmeti, rukopisi, knjige, numizmatika, karte, likovna umjetnost, sakralni predmeti, ali i predmeti primijenjene umjetnosti, pa i predmeti prirodne baštine. Oni nisu ukradeni, ali lista služi kao vodič i ilustracija onoga čime se najčešće trguje na crnom tržištu. 


Crvena lista kao alat služi carinicima, muzealcima, voditeljima javnih politika, te podizanju svijesti građana o vrijednostima koje bismo trebali čuvati. Jer, ono što ste pronašli na svom terenu kopajući temelje za objekt koji želite izgraditi, nije vaše. Ako ima arheološku vrijednost, onda o tome treba skrbiti država, to je 'vlasništvo' sviju nas. 

Babić, Dronjić, Anuška Deranja Crnokić, Radman Livaja i Željka Modrić Surina na predstavljanju liste

Babić, Dronjić, Anuška Deranja Crnokić, Radman Livaja i Željka Modrić Surina na predstavljanju liste

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Na listi, primjerice, nema riječkog morčića, ali upravo na njegovom primjeru Matija Dronjić iz Etnografskog muzeja u Zagrebu tumači situaciju sa zaštitom i vrijednošću predmeta primijenjene umjetnosti.


Poslušajte i što su o crvenoj listi rekli dr. Ivan Radman Livaja iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i dr. Darko Babić s Katedre za muzeologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta:

Prva ICOM-ova crvena lista za Europu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.