Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predstavljene tri knjige Andrije Vučemila

21.10.2014.

22:42

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rijeci je u utorak navečer predstavljeno pjesničko troknjižje Andrije Vučemila, hrvatskog književnika iz Bosne i Hercegovine, koji živi u Rijeci. Riječ je o knjigama pjesama "Onako s nogu", "Čitajući Augustina" i "Ožujski zapisi".

O knjigama i autorovoj dvostrukoj obljetnici – 75. godini života i 45 godina stvaralaštva - govorili su Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika, književnik Stjepan Čuić, teolog Marijan Jurčević, književni kritičar Mate Kovačević te Silvija Benković, predsjednica Ogranka DHK-Rijeka.

Vučemilove stihove govorila je glumica Zrinka Kolak-Fabijan, a u glazbenom dijelu programa nastupio je violončelist Petar Kovačić. Svečanost u povodu dvostrukog jubileja Andrije Vučemila upriličena je u dvorani Riječke nadbiskupije.

Andrija Vučemil rođen je u Oplećanima pokraj Tomislavgrada 1939. godine. Kao pripadnik Hrvatske revolucionarne mladeži, organizacije nastale u imotskoj gimnaziji, sa skupinom prijatelja je 1959. godine osuđen na višegodišnju robiju na Golom otoku.

Prvu zbirku pjesama Vučemil je – nakon što se književnošću počeo baviti 60-ih godina prošloga stoljeća - objavio 1969. Pokretač je časopisa za književnost Književna Rijeka i dobitnik nagrada Dubravko Horvatić i Antun Branko Šimić.

Za život i pjesnički opus Andrije Vučemila rečeno je da se stihovima suprotstavljao gorčini svojeg usuda što mu ga je namrla surova stvarnost bivšeg režima, a da ipak, umjesto traganja za podrijetlom ljudske pakosti i zloće, slavi vjeru u čovjeka, optimizam, oprost, nadu i vjeru uopće. S Andrijom Vučemilom razgovarao je Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.