Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera dokumentarnog filma ''Plenumovi''

19.12.2014.

18:50

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dokumentarni film ''Plenumovi'' Ane Jurčić, Marte Batinić i Sanje Kapidžić bit će premijerno prikazan u Art-kinu Croatia, u subotu, 20. prosinca, u 20 sati. Film ističe problem komercijalizacije visokoškolskog obrazovanja refleksijom na blokadu nastave Filozofskog fakulteta u Rijeci 2009.

Filmsku refleksiju o problemu komercijalizacije visokoškolskog obrazovanja i politike obrazovanja u širem smislu autori filma temeljili su na blokadi nastave Filozofskog fakulteta u Rijeci 2009. Pitaju se postoje li temelji za aktivni društveno-politički angažman studenata danas.

Film prati različite sudionike blokade, od studenata/studentica do profesora/ica i ostalih zaposlenika fakulteta. Protagonisti/ce pred kamerom zauzimaju različite uloge i kroz njihove se izjave iščitava šira društvena problematika vezana za obrazovanje. Kombinacijom arhivskih snimaka iz 2009. godine i snimaka nekih protagonista s vremenskim odmakom od pet godina koji sagledavaju događaje iz pozicije aktivnog promatrača, kreira se dijalog kroz vrijeme.

Režiju, scenarij i fotografiju potpisuju Ana Jurčić, Marta Batinić i Sanja Kapidžić, glazbu Josip Maršić, produkciju Marin Lukanović (Filmaktiv), oblikovanje zvuka Zoran Medved, rasvjetu i prelete Igor Crnković. Dokumentarni film ''Plenumovi'' sufinanciran je sredstvima Grada Rijeke, HAVC-a i Kulture nove.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.